Google zegt eindelijk vaarwel tegen YouTube Gaming-app

YouTube is de afgelopen jaren razendsnel gegroeid, onder andere door de opkomst van gamers op het platform. Toch is het leven nu afgelopen voor een aparte YouTube Gaming-applicatie.

Je vraagt je bij Google weleens af in hoeverre er onderzoek wordt uitgevoerd naar de interesse in bepaalde projecten. In de afgelopen jaren zijn verschillende projecten al ten onder gegaan, neem bijvoorbeeld chatapplicatie Google Allo. Het moest, samen met de Google Assistant, een revolutionaire applicatie zijn voor (groeps)gesprekken. Net als Google’s ‘Plus’ sociale media sloeg het nooit aan. Aankomende week zal er wederom een grafsteen worden geplaatst voor een dienst van Google. YouTube Gaming is slachtoffer geworden van Google’s bezuinigingsronde. De app zal na deze week niet meer te gebruiken zijn. Gebruikers worden nu al doorverwezen naar de normale YouTube-app.

YouTube Gaming-app

Bij de lancering van de app in 2015 vroeg ik mij af waarom Google nog een platform nodig had om video’s te streamen. Vermoedelijk vroeg het zichzelf ook af: vorig jaar besloot het immers om een einde te maken aan het leven van de applicatie. Een van de redenen dat Google het besluit neemt om de gaming-applicatie af te sluiten is de verwarring die ontstond bij het gebruiken van de apps. Zo’n beredenering is niet zo lastig om voor te stellen. Mensen moesten immers de YouTube Gaming-app gebruiken voor live video’s van gamers en de normale YouTube-app voor alle andere video’s. Veel van de functies die in de Gaming-app aanwezig waren, zitten nu ook in de ‘standaard’-app.

Google heeft alvast een hulppagina opgezet voor alle huidige gebruikers van de applicatie. Per 30 mei wordt de applicatie afgesloten en is het aan te raden de app te verwijderen. Google geeft zelf aan dat gebruikers naar een specifiek tabblad van YouTube kunnen navigeren om een vergelijkbare ervaring te krijgen als met de Gaming-app. In de praktijk levert dat dus een afgezonderde plek op waar alleen game-video’s verschijnen. Naast het feit dat de app werd gebruikt om functies zoals een donker thema en de kanaal-abonnementen te testen, was dat een van de belangrijkste functies van YouTube Gaming. Google zal via de normale YouTube-app voor Android en iOS verder bouwen aan de YouTube Gaming-community.

Grafsteen op Google’s begraafplaats

De YouTube Gaming-app werd in 2015 gelanceerd. Google beloofde daarmee een betere ervaring voor live video en werkte aan het verwijderen van irrelevante video’s uit de gaming-sectie. Volgens het bedrijf bleven de meeste mensen de normale app gebruiken en wisten veel gebruikers niet waar de gaming-app voor gemaakt was. Inmiddels is YouTube klaar voor een toekomst vol met gamers en live video’s. Toch is het pijnlijk om afscheid te nemen van nog een Google-app. Mocht je rustig langs alle gestorven Google-diensten willen lopen, dan blijft de Google Cementry de juiste plek.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business