Riot Games intimidatie

Het zijn slechte tijden voor populaire game-ontwikkelaar Riot Games. Het bedrijf wordt onderzocht na beschuldigingen van discriminatie en intimidatie.

Riot Games, ontwikkelaar van het immens populaire online computerspel League of Legends, wordt momenteel onder de loep genomen door het Californische Department of Fair Employment and Housing nadat er vorig jaar een rapport verscheen dat de game studio zich schuldig zou hebben gemaakt aan genderdiscriminatie en grensoverschrijdend gedrag. Enkele weken geleden zorgde de situatie er al voor dat meer dan 150 medewerkers een zogenaamde ‘walkout’ organiseerden.

Het nieuws dat het Department of Fair Employment and Housing de game-ontwikkelaar al geruime tijd aan het onderzoeken is komt enigszins als een verrassing, want er was dusver geen informatie over gelekt. Het departement onderzoekt gevallen van ongelijk loon, seksuele intimidatie, aanranding, wraak en genderdiscriminatie omtrent promoties binnen het bedrijf. Dit doen ze als gevolg van een artikel dat vorig jaar in augustus verscheen op Kotaku.

Loondiscriminatie

Riot zou volgens het DFEH echter niet zonder tegenstribbelen meewerken aan het onderzoek en het departement overweegt dan ook om een rechtzaak aan te spannen tegen de ontwikkelaar, zodat zij op een tijdige manier hun werk kunnen afronden. Specifiek is DFEH uit op de looninformatie van het bedrijf om na te gaan of ze effectief vrouwen minder betalen voor het uitvoeren van dezelfde functies. Riot Games spreekt echter tegen dat het bedrijf niet meewerkt en zegt actieve gesprekken te hebben met het DFEH en mee te werken aan het onderzoek, bijvoorbeeld door al meer dan 2500 pagina’s met looninformatie te hebben doorgegeven. De studio gaat zelfs nog verder en laat weten dat het DFEH net niet bereikbaar was voor overleg.

Verplichte arbitrage

Hoe dan ook, het is duidelijk dat er veranderingen nodig zijn bij Riot. Eind mei wandelden 150 medewerkers al naar buiten omdat ze het oneens waren met de manier waarop er gewerkt wordt. Zo zou Riot twee vrouwelijke medewerkers verplicht hebben tot private arbitrage, een systeem waar geen jury of rechter aan te pas komt en de beslissing over een zaak genomen wordt door aangestelde individuen. Op die manier zou Riot zich dus niet moeten verantwoorden voor een gerechtelijke instantie. Arbitrage zorgt er ook voor dat medewerkers minder snel een aanklacht tegen hun bedrijf gaan starten en verplichte arbitrage maakt vaak een deel uit van het contract. In het verleden schaften al veel bedrijven, waaronder Google, Facebook en Uber, deze werkwijze af in het geval van seksuele intimidatie, maar dit was bij Riot Games dus niet het geval.