Nieuws

Vliegende taxi’s op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Parijs gaat samenwerken met Airbus om tijdens de Olympische Spelen van 2024 vliegende taxi's in te zetten in de strijd tegen de verwachte verkeershorror.

Zoals je je wel kan inbeelden zal de mobiliteit in Parijs tijdens de volgende Olympische Spelen verschrikkelijk zijn. Daarom gaan Airbus, de luchthavens van Parijs en de transportautoriteiten van de Franse hoofdstad samenwerken om hier een autonome oplossing voor de vinden.

Airbus: ‘een derde dimensie’

Om de verkeershorror zoveel mogelijk te verlichten denkt de alliantie aan autonome vliegende taxi’s. Vorige week vond in Parijs de ‘Paris Air Show’ plaats. Daar maakte de alliantie gebruik van om zijn nieuwe idee als de perfecte opportuniteit voor de Olympische Spelen naar voor te brengen. Volgens Guillaume Faury, CEO van Airbus woont sinds 2010 meer dan de helft van de mensen in stedelijk gebied. Hij verwacht ook dat dat in 2030 meer dan 60 percent zal zijn. De vliegende taxi’s zullen dus niet enkel ingezet worden tijdens De Spelen, maar ook nadien voor je dagelijkse woon- en werkverkeer.

“Het wordt tijd om de ‘derde dimensie’ in het woon-werkverkeer in te zetten,” aldus Guillaume Faury, CEO Airbus

Die nieuwe derde dimensie (luchtvaart) zou wel eens de toekomst kunnen betekenen. Bedrijven spelen al langer met dit idee. Het systeem wordt VTOL genoemd. Dat staat voor Vertical Take-off and Landing, het principe van een helikopter dus. Om dit idee om te zetten in werkelijkheid moet er dus samengewerkt worden met Airbus. Die laatste heeft al 2 prototypes die in die richting gaan: de Vahana en CityAirbus.

De Airbus ‘CityAirbus

Hoe werkt het

Concreet is het de bedoeling dat passagiers rechtstreeks van het vliegtuig op een autonome, vliegende taxi stappen richting centrum Parijs. Op die manier kunnen bezoekers uren besparen waar ze normaal bus of trein moeten nemen. Echter worstelt het bedrijf nog met de factor ‘veiligheid’. De toestellen zijn autonoom, dus zonder bestuurder. Uiteraard is veiligheid dus topprioriteit nummer één.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business