Gebruikers zouden geen hinder mogen ondervinden. Je kan Google Maps of Waze gerust gebruiken om de files te ontwijken...

Advertentie

Het Europese navigatieplatform Galileo ligt al sinds vrijdag plat door technische problemen.

Server-update

Er zouden geen problemen zijn met de satellieten maar eerder met de apparatuur op de grond. Er zou een update zijn geweest van de servers en sindsdien zouden de problemen zich voordoen. Al sinds donderdag zijn er meldingen dat er problemen waren, en op zaterdag kwam er een officiële mededeling van het controle-orgaan van Galileo dat het platform sinds vrijdag plat ligt.

Experts zijn hard aan het werk om de problemen op te lossen en onderzoeken wat er juist is mis gegaan. Volgens bronnen bij het controle-orgaan zouden er vooral problemen zijn met de synchronisatie van de klok. Die bewuste klok bestaat uit een cesium- en waterklok. Echter zijn er weinig details bekend.

‘Search and Rescue’

Op de statuspagina van Galileo lezen we dat buiten twee satellieten al de rest onbruikbaar of onbeschikbaar is. Twee satellieten staan op de status testing. In het persbericht van de GSA lezen we dat geen enkele dienst beschikbaar is met uitzondering van de Search & Rescue. Die dienst wordt gebruikt om  mensen op te sporen in nood. Gelukkig doet die laatste het dus wel nog goed.

Als gebruiker ondervind je normaal gezien geen hinder van deze storing aangezien de navigatietools die je gebruikt dan automatisch overschakelen naar een Amerikaans of Chinees navigatiesysteem.

Wat is Galileo?

Galileo is het Europees alternatief voor het Amerikaanse GPS-systeem. Sinds 2016 heeft Europa dit nieuwe platform deels operationeel gemaakt en heeft het sinds kort ook toelating van de FCC om te opereren via Amerikaanse smartphones.

Vandaag hangen er zo’n 26 satellieten boven ons hoofd, tegen 2020 zouden dat er 30 moeten worden. Met dit systeem wil Europa onafhankelijker worden van andere navigatieplatformen aangezien die wel eens zouden afgesloten kunnen worden of versleuteld. Dat risico wil ons continent uiteraard niet nemen. De meeste nieuwe smartphones zijn tegenwoordig voorzien op Galileo en dus kan het nieuwe satellietnetwerk ook algemeen ingezet worden.

Advertentie