Nieuws

Kwartaalcijfers: Apple doet het goed desondanks tegenvallende iPhone-verkoop

In de kwartaalcijferronde komt ook Apple met cijfers over de verkoop van zijn iPhone, Apple Watch en marktaandeel. We hebben goed en slecht nieuws.

Vandaag is kwartaalcijferdag. Alle grote bedrijven komen naar buiten met goede en minder goede rapporten over hun prestaties van het laatste kwartaal. Ook Apple rapporteert vandaag zijn cijfers over de verkoop van hardware én diensten. Vooral die laatste speelt een steeds grotere rol in de algemene omzet van de Amerikaanse iPhone-bouwer.

Eerst het slechte nieuws

We zullen starten met het mindere nieuws. Voor het eerst in zeven jaar tijd is de verkoop van Apples paradepaardje, de iPhone, gezakt tot minder dan de helft. Globaal gezien zakte de iPhone-verkoop met 12 procent tot 26 miljard dollar. Dat is alleen al voor dit kwartaal. In het vorige kwartaal ging de verkoop dieper tot zelfs 17 procent wereldwijd. Toch is CEO Tim Cook niet geheel negatief over de tegenvallende cijfers. Hij stelt dat bijvoorbeeld in China – de grootste afzetmarkt voor smartphones – de verkoop van Apple-producten wel met 17 procent is gestegen. Echter geeft hij daarmee geen specifieke cijfers over de iPhone.

Meer en meer diensten

Door het feit dat de verkoop van smartphones wereldwijd stokt heeft Apple zich kunnen focussen op zijn extra diensten voor muziek, video en de Apple Card. Maar ook de Apple Watch heeft hierdoor versneld vernieuwingen gekregen. In ieder geval zal Tim Cook de komende jaren meer en meer gaan inzetten op extra diensten waar het bedrijf geld mee kan verdienen en hopelijk innovatie kan brengen. Vandaag liet het bedrijf nog weten dat de kredietkaart van Apple in augustus beschikbaar zou zijn.

De verkoop van de Watch en andere accessoires steeg dit kwartaal ook met zo’n 50 procent, een stuk beter dan wat voorspeld werd. Verder verwacht Apple voor het vierde kwartaal een omzet tussen 61 en 64 miljard dollar. Echter zou die omzet volgens analisten op 61.02 miljard dollar blijven hangen. Maar het bedrijf is alvast zelf wel enthousiast. We verwachten ook dat de verkoop van nieuwe iPhones nog even zal blijven zakken of toch blijven steken tot de eerste 5G-modellen op de markt komen.

Overheden komen maar niet overeen

Tot slot zijn de lagere cijfers ook te wijten aan het feit dat zowel de Amerikaanse- als Chinese overheid maar niet overeen kunnen komen. Trump blijft de importtaxen maar verhogen en ook Apple leidt daaronder. In China zakte het marktaandeel tot 5.8 procent, komende van 6.4 procent. Dat komt ook deels door te betere verkoop van Huawei-toestellen in thuisland China.

Uiteraard doet Apple het over het algemeen nog steeds heel goed. Dat blijkt ook uit de 21 miljard dollar die werd uitgekeerd aan dividenten aan zijn aandeelhouders. Verder heeft Tim Cook zeker niet te klagen aangezien zijn bedrijf rust op een berg cash van ongeveer 250 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business