Nieuws

Samsung lanceert Galaxy Note 10 én Galaxy Note 10 Plus smartphones

Samsung lanceert dit jaar niet niet één, maar twee Note-smartphones. Maak kennis met de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus!

De iconische Galaxy Note-smartphones van Samsung hebben er twee nieuwe broertjes bij. Voor de eerste keer sinds het bestaan van de Galaxy Note-reeks zijn er twee modellen gelanceerd, de Galaxy Note 10 en Galaxy Note 10 Plus. Hoeveel is er veranderd tegenover de Galaxy Note 9 van vorig jaar? Zijn er enkele snufjes van de Galaxy S10 Plus overgewaaid?

Samsung Galaxy Note 10: design en camera’s

Wat betreft het design van de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus, zien we enkele wijzigingen. Samsung heeft gekozen voor een punch-hole selfiecamera van 10MP in het midden van het scherm en niet in de linkerbovenhoek zoals bij de Galaxy S10. De camera’s op de achterkant zijn wel rechtstreekse kopieën van de Galaxy S10 Plus, niet alleen qua design maar ook qua specificaties. De drie camera’s op de Note 10 en Note 10 Plus staan eveneens onder elkaar en bestaan uit een 12MP-hoofdlens met dubbel diafragma (f/1.5 en f/2.4), autofocus en optische beeldstabilisatie, een 16MP-ultragroothoeklens (f/2.2, 123°) en een 12MP-telefotolens (f/2.1, 2x optische zoom) ook met optische beeldstabilisatie. De Note 10 Plus heeft daarnaast nog twee extra lenzen achteraan voor dieptezicht. Tegenover de S10-reeks zijn er wel extra opties voor video-opname, zoals live focus en zoom-in audio, waarbij de microfoon zich focust op de geluiden van het onderwerp waarop je inzoomt.

Er zijn daarnaast nog enkele zaken “verdwenen” van de Note 10 en Note 10 Plus, wat voor zowel goed als slecht nieuws zorgt. Het goede nieuws is dat de Bixby-knop is weggehaald. De volumeknoppen en ontgrendelknop zijn bovendien verplaatst naar de linkerzijkant. De fysieke Bixby-knop mag dan weg zijn, maar de ontgrendelknop kan nu ingesteld worden, zodat je alsnog Bixby kan oproepen door de knop in te drukken of – en dat is net iets nuttiger – een andere app kan opstarten. Het tweede ding dat verdwenen is, is de 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. De Note 10 en Note 10 Plus moeten het doen met alleen een USB-C-aansluiting. Samsung speelt hier wel op in door een setje oortjes met USB-C-kabel in de doos te stoppen, maar een dongle zal je helaas afzonderlijk moeten aanschaffen.

Samsung Galaxy Note 10: display

Het scherm zelf is wederom een Super AMOLED-paneel met ondersteuning voor HDR10+. Bij de Galaxy Note 10 heeft het scherm een formaat van 6,3 inch en de Note 10 Plus is met zijn 6,8 inch nog iets groter. De resolutie verschilt echter bij beide modellen. De Galaxy Note 10 heeft een maximale resolutie van 2280 x 1080 pixels met een pixeldichtheid van 401ppi, terwijl de Galaxy Note 10 plus daar nog wat extra pixels aan toevoegt voor een maximumresolutie van 3040 x 1440 pixels met 498ppi. De vingerafdrukscanner zit hier eveneens in het scherm.

Samsung Galaxy Note 10: S Pen

Een Samsung Galaxy Note is nu eenmaal geen Galaxy Note zonder de iconische S Pen stylus. De S Pen heeft enkele leuke extra functies gekregen in vergelijking met de Note 9 en die functies zijn trouwens hetzelfde bij beide nieuwe modellen. Er zijn zogenaamde Air Gestures toegevoegd aan de S Pen waardoor je door middel van handgebaren in de lucht acties op de Note 10 kan uitvoeren. Waar je bij de Note 9 alleen op de knop kon duwen om een foto te nemen, kan je nu tussen frontcamera en achterste camera wisselen door de S Pen naar boven te bewegen, van cameramodus wisselen door hem zijwaarts te bewegen en in-/uitzoomen door een cirkelbeweging te maken. Ook andere apps hebben extra mogelijkheden met de S Pen en ook apps van derden zullen op termijn ondersteuning voor de S Pen krijgen, aangezien Samsung de software voor de S Pen beschikbaar zal maken voor andere ontwikkelaars.

Samsung Galaxy Note 10: batterij en prestaties

Als we kijken naar de batterij dan zien we ook twee verschillende groottes. De Galaxy Note 10 moet het doen met een magere 3.500mAh-batterij die 25W-snelladen en draadloos laden ondersteunt, terwijl de Note 10 Plus het mag doen met een 4.300mAh-batterij met een onovertroffen 45W-snelladen, waarmee hij na een halfuur laden al voor een dag batterij heeft verzameld. Beide toestellen bevatten ook de Wireless PowerShare-functie die op de S10 werd geïntroduceerd. Het vervelende van dit gebeuren is dat er bij beide toestellen een 25W-lader in de doos zit. Om de maximale laadsnelheid bij de Note 10 Plus te krijgen, moet je dus een speciale lader van Samsung afzonderlijk aanschaffen.

De prestaties van beide smartphones lopen ongeveer gelijk, aangezien ze allebei de nieuwste Exynos 9825 processor aan boord hebben. De Note 10 gebruikt de processor in combinatie met 8GB RAM en de Note 10 Plus gaat nog verder met 12GB RAM. Er zal tot slot een 5G-opties verschijnen voor beide modellen, maar die versies zullen we niet in de Benelux zien verschijnen wegens het gebrek aan een 5G-netwerk.

Samsung Galaxy Note 10 en Note 10 Plus: prijs en beschikbaarheid

Nu je alles weet over de specificaties en belangrijkste functies van de Galaxy Note 10 en Note 10 Plus, is het tijd voor de prijzen en beschikbaarheden. Beide toestellen zijn in de Benelux te koop vanaf 23 augustus, maar je kan momenteel al een pre-order plaatsen. De Galaxy Note 10 komt er in drie verschillende kleuren (Aura Glow, Aura Black, Aura Pink) en met 8GB RAM en 256GB interne opslag, die je niet kan uitbreiden met een microSD-kaart en zal je 949 euro kosten. De Galaxy Note 10 Plus is er ook in drie verschillende kleuren, maar de kleur Aura Pink is hier vervangen door Aura White. Daarnaast heb je de keuze tussen een model met 12GB RAM en 256GB interne opslag, die je wel kan uitbreiden met een microSD-kaart, voor 1099 en een model met dezelfde hoeveelheid RAM, maar 512GB opslag voor 1199 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business