Als het van Samsung afhangt alvast wel.

Vorige week nog onthulde Samsung een aantal foto’s die genomen waren met de nieuwe 64-megapixel sensor op zijn eigen smartphones. Vandaag presenteert Samsung weer een nieuwe sensor. De ISOCELL Bright HMX die ontworpen werd in samenwerking met Xiaomi, heeft zo’n 108 megapixels onder de motorkap.

6K

Daarmee is het de eerste smartphonecamera waarbij de sensor meer dan 100 miljoen pixels behaalt. De nieuwe sensor is dus in staat om foto’s te maken van hoge resolutie in combinatie met 6K-videos (6016 x 3384) met zo’n 30 frames per seconde. Zo wordt mobiele fotografie weer een stuk beter.

Wat ben je daar nu mee?

Ik hoor het je al denken. Inderdaad, in de realiteit is de kans echter enorm klein dat je een foto van deze resolutie effectief nodig hebt. Die nieuwe camera kan uiteraard ook gewoon 27-megapixel foto’s nemen. Gewoon? Nee zeker niet! In de toekomst zullen 27-megapixelcamera’s wel de standaard worden.

De camera is ook voorzien van een nieuwe ‘Smart ISO’ sensor. Die past zich sneller en beter aan aan de lichtomstandigheden waarin je je bevindt.

Planning

Je vraagt je misschien ook af in welke smartphone deze camera meegeleverd wordt. Helaas hebben zowel Samsung als Xiaomi daarover geen woord gerept. Maar technologiewebsite Engadget merkte wel op dat de sensor zo groot was als eentje in een Sony compactcamera. Concreet wil dat zeggen dat je enorm veel plaats nodig zal hebben voor deze nieuwe mobiele sensor, de vraag is dus nog meer in welk toestel Samsung en Xiaomi de nieuwe camera kunnen/zullen implementeren.

De nieuwe sensor in close-up.