Nieuws

Apple iOS 13.1 en iPadOS vanaf vanavond beschikbaar

Na een buggy iOS 13 update krijgen we vanavond iOS 13.1 die een heleboel problemen van de baan moet schuiven. Ook iPadOS is vanaf vanavond vervroegd beschikbaar.

September is steevast een maand vol Apple-nieuws. Na de lancering van iOS 13 en iPadOS op WWDC19 in juni hebben we sinds vorige week – vervroegd – toegang gekregen tot de update naar iOS 13.0. Maar al snel werd duidelijk dat die vervroeging geen goed idee van Apple was. Verschillende gebruikers, ontwikkelaars en gamers meldden dat de nieuwe iPhonesoftware nog bomvol fouten zat.

Herinneringen die verdwenen, verjaardagen die dubbel in je agenda stonden, een batterij die na amper vijf minuten leeg was en gebruikers die nergens nog de mogelijkheid terugvonden om hun applicaties up te daten. Al zou die laatste na een klein beetje zoekwerk nogal snel moeten gevonden worden. Het zijn in ieder geval kleine dingen die je als gebruiker enorm storen.

Apple iOS 13.1

Om de verschillende bugs en instabiele functies op te lossen heeft Apple de eerste grote update van iOS 13 naar voor geschoven. 13.1 stond namelijk eerst pas ingepland op 30 september, maar door de vele klachten heeft het bedrijf snel moeten reageren. De meeste fouten zouden moeten opgelost geraken met iOS 13.1 maar het valt nog af te wachten of de update alle irritaties weghaalt. Vanaf vanavond zou je als Belgische iOS-gebruiker de nieuwe update kunnen verwachten.

iPadOS

Sinds 2019 krijgt de iPad zijn ‘eigen’ software. Apple start met iPadOS 13 en lijkt hiermee al een weg te leggen naar vlottere integratie tussen macOS en iPadOS. Als je iPad geschikt is zou je ook vanaf vanavond de update naar iPadOS 13 kunnen maken. Hieronder een overzicht van de geschikte iPads:

  • iPad Pro (alle toestellen)
  • iPad Air 2 en iPad Air 2019
  • 9,7-inch iPad (2017 en nieuwer)
  • iPad Mini 4 en iPad Mini 2019

Hardware

Het is op z’n minst opmerkelijk te noemen dat Apple dit jaar zoveel moeite heeft met de uitrol van iOS. Het bedrijf staat uiteraard bekend om zijn hardware maar de naadloze integratie tussen de zelf ontwikkelde software en hardware maakt dat het ecosysteem fantastisch in gebruik is. Uiteraard moeten we die moeilijkheden nuanceren. Ieder jaar zijn er wel wat kleine bugs die naar boven komen bij de uitrol van een nieuwe iOS-versie. Ook bij macOS en iPadOS verwacht ik dat niet alles van in het begin perfect zal zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business