De Londense politie kondigde aan dat het extra camera’s zal hangen om verdachten terug te vinden via gezichtsherkenningstechnologie.

De Londense Metropolitan Police heeft vandaag aangekondigd dat zal starten met gezichtsherkenningstechnologie. Dat meldt BBC News. De politiedienst was er al enkele maanden experimenten mee aan het uitvoeren, en de regio Zuid-Wales maakt de politie hier al effectief gebruik van. Extra camera’s zullen opgehangen worden overal in de stad Londen.

De camera’s zullen in periode van 5 tot 6 uur actief zijn. De bedoeling van de Londense politie is vooral om er verdachten mee op te sporen die gezocht worden voor een misdrijf. De camera’s zullen daarom ook geprogrammeerd zijn met een lijst van voortvluchtigen. Maar de technologie kan evengoed ingezet worden om vermiste personen op te sporen.

Eerdere tests vonden al plaats op 10 van de meest drukbezochte locaties in de Londense binnenstad, zoals het shoppingcenter Stratford Westfield. De resultaten waren positief: 70% van een lijst verdachten werd gedetecteerd, en vooral belangrijk was dat slechts 1 op de 1000 voorbijgangers verkeerdelijk als een verdachte werd geïdentificeerd. Genoeg reden voor de Londense politie om de technologie te implementeren. Dat willen ze overigens over een maand al doen.

Privacy

Gezichtsherkenning gaat altijd gepaard met een discussie over privacy. Dat zal ook in Londen niet anders zijn. Een campagnegroep Big Brother Watch noemt het invoeren van de camera’s een serieuze bedreiging van de burgerlijke vrijheid. Zij geloven ook helemaal niet dat de technologie zo accuraat is zoals de politie beweert. Zij verwijzen naar een onafhankelijke studie van zes van de tien geteste systemen die concludeerde dat de herkenning slechts in één op de vijf gevallen correct was. In Zuid-Wales klaagde de man de politie nog aan voor het testen van de technologie zonder het informeren van de inwoners daarover.

De Londense politie wil die fout niet maken en zal de inwoners van Londen er wel over informeren vanaf wanneer de camera’s gebruikt wordt. Dat zal gebeuren aan de hand van informatiefolders. Bovendien zal aangegeven worden waar de camera’s hangen en welk gebied ze in de gaten houden. Zo hoopt de politie de burgers toch het gevoel te geven dat hun privacy veilig is, en ze niet overal bespied worden.

Het zal vermoedelijk nog wel even een discussiepunt blijven in het Verenigd Koninkrijk. De Information Commissioner Office, een autoriteit die waakt over de gegevensbescherming van burgers, heeft een onderzoek opgestart of het gebruik van gezichtsherkenning geen inbreuk is op de privacy. In Europa is  het toepassen van dergelijke technologie nog redelijk nieuw. In landen zoals China is het al een stuk meer ingeburgerd.

BBC News legt in deze illustratie uit hoe gezichtsherkenning precies werkt. Afbeelding: BBC

Gerelateerde artikelen

‘Amazon webwinkel trekt eigen producten voor in zoekfunctie’

De Amazon webwinkel is in onder meer in de Verenigde Staten gigantisch populair. Helaas heeft misbruik gevolgen voor zowel kopers als verkopers.

Afwerking Tesla Model 3 niet meer in haven Zeebrugge

Het lijkt erop dat het Tesla Model 3 niet meer afgewerkt zal worden in de haven van Zeebrugge. De oorzaak ligt deels bij de nationale staking van woensdag.

‘Acer heeft Chrome OS-toestel klaar’

Volgens een Amerikaanse technologiewebsite zal computerfabrikant Acer op 1 juni het eerste officiële Chrome OS-toestel voorstellen. Of dat een netbook, smartbook of tablet-pc zal zijn, is nog niet duidelijk. Volgens ‘meerdere bronnen’ zal Acer op de Computexconventie in Taiwan als eerste fabrikant toestellen uitbrengen die Googles besturingssysteem Chrome OS draaien. Dat schrijft de technologiewebsite VentureBeat. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here