Nieuws

PayPal trekt zich terug uit Libra

Het hing al even in de lucht, maar nu is het er dan toch van gekomen: PayPal ondersteunt de ontwikkeling van Libra niet langer.

Eerder vorige week berichtte de Wall Street Journal dat enkele belangrijke partners van Facebook voor de ontwikkeling en lancering van zijn cryptomunt Libra. PayPal was één van de bedrijven dat genoemd werd. Dat nieuws kon toen nog als een gerucht afgedaan worden, maar nu niet meer. PayPal heeft officieel bekend gemaakt dat het zich terugtrekt uit het project.

In het statement bleef het eerder vaag over de exacte reden van deze zet. Naar verluidt zal het zich verder concentreren op ‘zijn missie om betaaldiensten te democratiseren voor onderbediende bevolkingsgroepen’. Het sluit de deur voor een toekomstige samenwerking met Facebook rond Libra nog niet volledig. Facebook blijft een belangrijke strategische partner voor PayPal om zijn diensten wereldwijd te kunnen aanbieden.

De Libra staat eigenlijk al sinds zijn aankondiging in juni onder druk. Beleidsmakers en centrale banken menen dat Facebook onvoldoende transparant is over hoe witwaspraktijken en terrorismefinanciering zullen voorkomen worden. Volgens Wall Street Journal was om deze reden PayPal lang niet meer de enige partner met twijfels. Ook Mastercard en Visa zouden overwegen uit het project te stappen. Zij hebben zich nog wel niet uitgesproken over de beslissing van PayPal.

Gelaten reactie van Facebook

De Libra Association telt dus (weer) een kop minder. Deze 28-koppige joint venture werd opgericht rond de ontwikkeling van de cryptomunt. Deze samenwerking loopt lang niet altijd in goede verstandhouding. Al sinds augustus lezen we geruchten over partners die willen terugkrabbelen. PayPal is nu wel pas de eerste die officieel die stap zet. Dat is natuurlijk een flinke tegenvaller voor Facebook. De Libra heeft steun van grensvervagende platformen als PayPal nodig om zijn cryptomunt de gehoopte globale impact te geven. Toch lijkt Facebook eerder gelaten op het nieuws te reageren. De laatste tweets van Libra bevatten toch eerder vage statements. Over 10 dagen geven ze een update over de 1500 ‘entiteiten’ die ‘enthousiaste interesse tonen om deel te nemen aan het project’.

“De ontwikkeling van een globale betaaldienst die miljarden onderbedienden zal machtigen, is een moeilijke tocht. We erkennen dat verandering moeilijk is, en elke organisatie die aan deze reis begonnen is, zal zijn eigen inschatting moeten maken van de risico’s en voordelen die horen bij de veranderingen die Libra zal brengen” Libra Association op Twitter

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business