Nieuws

België wint Solar Challenge 2019

Het Solar team van de KU Leuven heeft in Australië het wereldkampioenschap voor zonneauto's gewonnen.

De Solar Challenge 2019 is gewonnen door het Belgische team. De ingenieurstudenten van de KU Leuven die België vertegenwoordigden tijdens de Solar Challenge race in Australië, zaten vlak achter het Nederlandse team en pakte uiteindelijk de titel.

Brand

Het was een spannende race, het Nederlandse team van de TU Delft reed voorop en leek de winnaar te worden, tot de wagen van het Vattenfal Solar team vlam vatte. Het gebeurde in de laatste etappe, de zonnewagen reed toen 100 km/u en moest nog 250 kilometer afleggen. Tim van Leeuwen, de Nederlandse coureur zette de wagen net aan de kant en toen brandde hij volledig uit. Een behoorlijke schok, maar gelukkig bleef iedereen ongedeerd. Het is voor het eerst dat het team van de TU Delft de finish niet weet te behalen, van de tien edities hebben zij zeven keer gewonnen.

België wint

En dus was de winst voor het team van de KU Leuven. Bert Longin, een professionele rallypiloot, reed in de Bluepoint wagen die voorzien is van een ecomodus. Dit zorgt ervoor dat de wagen in ruststand twintig keer minder verbruikt dan een Tesla. En dat boekte resultaat, al tijdens de kwalificaties werd er een record verbroken en nu mag het Belgische Agoria team zich dus de winnaar noemen van de Solar Challenge 2019.

Op de vijfde dag van de race, die in totaal 3021 km bedraagt, kwam het team uit Leuven als eerste over de finish in Adelaide. En dat was de eerste keer voor de studenten, zo laten ze weten aan Het Nieuwsblad: “We staan hier met het hele team aan de finishlijn te vieren. Het is de eerste keer dat we wereldkampioen zijn. We moeten er nog even van bekomen, maar vanavond zullen we een feestje vieren in het Belgische biercafé in Adelaide”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business