De Pokémon Go-hype is deze week echt ontploft en we gingen aan de slag met de OnePlus 3 en HP Spectre x360.

Google heeft de algoritmen van de zoekmachine geüpgraded met een AI-taalmachine die de prestaties moet verbeteren. Voorlopig is dat nog enkel voor de Engelstalige versie.

Advertentie

De algoritmen van Google Search moeten vanaf nu in staat zijn om zoekopdrachten beter te begrijpen en bijgevolg betere resultaten te geven. Dat is althans wat Google beweert in een blogpost. Die verbeterde prestaties worden mogelijk gemaakt door BERT. Neen, dat is niet de naam van het nieuwste personeelslid van Google, maar van een AI-taalrobot die Google ontwikkelde.

BERT (zonder Ernie)

BERT is een afkorting voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers. BERT is in feite een neuraal netwerk met een architectuur die ontwikkeld werd om sequenties van data te verwerken. Daardoor kan BERT veel beter taal begrijpen de huidige algoritmen die je zoekopdrachten analyseren. Zoekmachines moeten alle woorden in hun specifieke volgorde bekijken om je zinnen te kunnen begrijpen. Zij kunnen tot op heden enkel zinnen woord per woord van links naar rechts lezen.

BERT kan deze beperking ontstijgen. BERT kan zinnen in meerdere richtingen lezen, en daarbij ook rekening houden met het vorige woord. Dat maakt het voor de zoekmachine mogelijk beter te interpreteren wat de bedoeling van je zoekopdracht is. Een betere analyse van de zoekopdracht moet logischerwijs tot gerichtere zoekresultaten. Die koppeling aan BERT moet leiden tot een verbetering van de prestaties van Google Search met 10%. Dat vertelde vice-CEO van Google Search Pandu Nayak zelf aan de Britse technologienieuwssite The Register.

De AI-toepassingen die Google met BERT kan ontwikkelen, zijn te complex geworden voor veel traditionele hardware. Google zal dan ook zijn nieuwe en zelf ontwikkelde tensor processing units moeten inzetten om deze nieuwste versie van Google Search te ondersteunen.

Enkel VS

Google Search zal wereldwijd in fases de upgrade naar de nieuwe algoritmen krijgen. Voorlopig zijn die enkel volledig operatief in de Engelstalige zoekmachine voor de Verenigde Staten. Maar verdere uitrol zal snel genoeg volgen. In sommige talen werkt het BERT-systeem ook al voor featured snippets, de vaak gestelde vragen die bovenaan de zoekopdrachten.

Advertentie