Facebook

De advertentie was bedoeld om hun fact-checking algoritme te testen, en benadrukt de tegenzin van Facebook om politici te onderwerpen aan een background check.  

Advertentie

Facebooks opinie over de waarheid in politieke advertenties werd sterk op de proef gesteld. De socialemediagigant heeft een ‘stuntadvertentie’ van het politiek actiecomité Really Online Lefty League, beweert valselijk dat de Republikeinse senator Lindsey Graham de Green New Deal ondersteunt, een wetsvoorstel dat werd aangedragen door de democraten. Een woordvoerder van Facebook liet aan Reuters weten dat de advertentie in aanmerking kwam voor fact-checking, aangezien het van een politiek actiecomité kwam in plaats van een politicus zelf.

Het hele akkefietje ontstond nadat de democratische senator Alexandria Ocasio-Cortez Mark Zuckerberg op 23 oktober vroeg of zij zou wegkomen met het posten van een misleidende advertentie over Graham.

Facebook lijkt dan toch consequent te zijn in zijn aanpak van minder waarheidsgetrouwe advertenties. Toch legt het nogmaals de nadruk op het feit dat het overduidelijk valse advertenties van politici niet meteen wil verwijderen. Volgens critici is dat niet helemaal neutraal. Op die manier geeft Facebook de voorkeur aan kandidaten die bereid zijn te liegen, aangezien ze niet ter verantwoording worden geroepen, in tegenstelling tot wanneer ze halve waarheden en leugens in een TV-spot zouden verkondigen. Facebook lijkt dus akkoord te gaan met de verspreiding van verkeerde informatie, zolang die informatie maar van een bepaalde bron komt.

LEES MEER: Zuckerberg verdedigt cryptomunt Libra

Advertentie