Nieuws

MIT en Ford helpen leverrobots moeiteloos je deur vinden  

De techniek vereist niet dat zones op voorhand in kaart gebracht worden. 

Als je wil dat leverrobotjes binnenkort je pizza of kebab aan de deur afzetten, moeten ze eerst wel weten waar je woont, en waar je voordeur precies gelokaliseerd is. In de meeste gevallen vereist dat het op voorhand in kaart brengen van een locatie zodat de robot precies weet waar die naartoe moet. Maar om dat ook effectief op grote schaal toe te passen, is geen sinecure. Daarnaast roept het ook nog heel wat bezorgdheid omtrent je privacy op.

Een team van MIT en Ford meent nu echter de oplossing daarvoor gevonden te hebben. De twee technologiebedrijven hebben een systeem ontwikkeld waarbij de robots zonder moeite hun weg zouden vinden door middel van aanwijzingen in plaats van een concreet adres.

De clues zijn erg algemeen en bestaan uit woorden zoals ‘de voordeur’ of ‘de garage’. MIT legt uit dat de robot getraind kan worden om te begrijpen dat een oprijlaan vaak uitgeeft op een klein paadje, dat meestal op zijn beurt uitgeeft op de voordeur.

De techniek maakt gebruik van algoritmen die al bestaan. Die nemen de visuele gegevens onder de loep en labelen elementen uit de afbeeldingen zoals ‘oprijlaan’, ‘garage’ en ‘voortuin’. De onderzoekers maakten gebruik van die algoritmen om de hele omgeving in kaart te brengen met algemene clues. Opvallend is dat de robot daarbij zelf kan afleiden welke weg de meest efficiënte is om op zijn bestemming te raken.

Wil je te weten komen welk soort gekkigheid AI nog meer in petto heeft? Kom dan op 14 november naar Business Meets AI, het event voor zakelijke AI!

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business