[Opinie] Meer openheid in Apples mobiele besturingssysteem is fijn voor ontwikkelaars, maar ook voor hackers. Welke risico's zijn er aan verbonden?

Als je wil weten welke nummers en artiesten je nu het vaakst beluisterde dit jaar, dan giet Spotify dat voor je in een overzichtelijke playlist.

Spotify heeft een leuke functie toegevoegd die vooral nostalgische waarde heeft. Zo op het einde van het jaar is het altijd prettig om eens terug te blikken. Vraag je je af welke nummers of artiesten nu eigenlijk het meest hebt beluisterd in 2019? Dat kan je nu gewoon op je homepagina als je Spotify opent.

Spotify Wrapped 2019 brengt je luistergedrag tijdens het voorbije jaar nog eens visueel in kaart. De functie werkt zowel voor de mobiele applicatie als de desktopapplicatie. De nummers die je het vaakst beluisterd hebt in 2019 worden voor je aan de hand van een ‘Top 100’-afspeellijst opgesomd.. Heb je al meerdere jaren een Spotify-account? Dan krijg je zelfs een overzicht van het hele decennium. Voor elk jaar sinds je je account aangemaakt hebt, worden je lievelingsnummers nog eens netjes opgelijst. Dat doet Spotify ook voor je favoriete artiesten van dit jaar. Indien je een Premium-account hebt, dan krijg je nog extra informatie zoals het aantal nieuwe artiesten die je beluisterde in 2019.

Dat de schrijver van dit artikel grote fan is van Muse, blijkt uit zijn Spotify-jaaroverzicht van 2019.

Toen de functie gisterenavond bekend gemaakt werd door de Zweedse muziekstreamingdienst op Twitter, reageerde veel mensen lichtjes teleurgesteld dat de lijst op hun account nog niet zichtbaar was. Maar dat zou inmiddels moeten opgelost zijn, dat was voor mij althans het geval.

Spotify Awards

Samen met de aankondiging van de Wrapped-functie, maakte Spotify ook zijn jaar- en decenniumoverzicht bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat Post Malone de meest populaire artiest van het jaar was. Zijn nummers werden in totaal 6,5 miljard keer beluisterd via de app. Over het hele decennium heen was Drake de meest beluisterde artiest, en het nummer Shape of You van Ed Sheeran de populairste song. Proficiat heren!

Post Malone mag zich een jaar lang de meest beluisterde artiest op Spotify noemen.