Nieuws

Reddit onthult Russische campagne die geheime documenten over Brexit lekte

Al een maand lang verschijnen geheime documenten over een handelsverdrag tussen de VS en het VK op Reddit. Daar zou een Russisch collectief achter zitten.

Ongeveer een maand gelden, op 21 oktober om exact te zijn, verscheen op Reddit een post van een gebruiker met de naam gregoratior over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het forumlid beweerde daarin bewijzen te hebben dat de Britse regering in volle onderhandelingen zou zijn met de Amerikaanse regering over een handelsakkoord. Dat zou volgens hem een indicatie zijn dat het Verenigd Koninkrijk zich steeds meer aan het voorbereiden is op een Brexit zonder akkoord met de Europese Unie. De post bevatte zelfs allerlei links waarop je documenten kon downloaden die authentiek zouden zijn. Uit veiligheidsredenen raden we je absoluut niet aan dat zelf te onderzoeken.

OFFICIAL-SENSITIVE: Great Britain is practically standing on her knees working on a trade agreement with the US
by u/gregoratior in worldpolitics

De post kreeg met enige weken vertraging plots heel wat aandacht. Niemand vermoedde op dat moment echter dat het de start van een grootschalige campagne zou zijn. Dezelfde post zou nog in heel wat verschillende subreddits opdoeken en gedeeld worden door meerdere gebruikers. Het haalde zelfs internationale mediabelangstelling toen politicus Jeremy Corbyn, leider van de Labour Party, zijn bezorgdheden over het uitlekken van vertrouwelijke regeringsdocumenten uitsprak in het Britse parlement.

Russische infectie

Reddit heeft de posts dus een tijdje onder de radar kunnen houden, maar heeft dit weekend via een statement op zijn eigen veiligheidspagina meer informatie over de campagne naar buiten gebracht. Daarin neemt het stelling in dat de posts een schending zijn van de huisregels. Omdat Reddit zich er van bewust is dat ook hun platform misbruikt kan worden voor verkiezingsmanipulatie, wil het hierrond een nultolerantiebeleid hanteren. 61 accounts en een pagina die opgericht werd rond de post werden geblokkeerd.

Bij Reddit zijn ze er van overtuigd te weten wie het brein achter de campagne was. Dat zou het Russische collectief Secondary Infektion moeten zijn. Die vermoedens rezen op omdat de campagne op Reddit sterke overeenkomsten toont met een Facebook-campagne in mei om desinformatie te verspreiden van dezelfde beweging. Daarom laat Reddit de verwijderde accounts en posts nog een tijd online staan om inzicht te geven in de werkwijze van de Russische groep.

Suspected Campaign from Russia on Reddit
by u/worstnerd in redditsecurity

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business