Nieuws

China ontwikkelt eigen GPS-systeem

De Chinese concurrent voor GPS en locatiebepalingen is na jaren werk nu eindelijk bijna klaar. Projectleider Ran Chenggi heeft laten weten dat het Beidou navigatiesatellietsysteem in December op punt werd gesteld, en dat de laatste satellieten operationeel zouden zijn “voor 2020”.

Daarmee heeft China welgeteld nog twee dagen. Technisch gezien zal dit de derde fase van van Beidou zijn, een project dat al in 2000 het levenslicht zag. Volgens Ran zal de eerstkomende update trouwens tot 2035 op zich laten wachten.  

De meeste Chinese gebruikers zullen trouwens niets speciaals moeten doen om de vruchten van het nieuwe netwerk te kunnen plukken. Zo’n zeventig procent van de Chinese smartphones ondersteunen Beidou al volgens Nikkei. Ondertussen staan er al zo’n 120 partners te popelen om met Beidou samen te werken voor GPS-technologie.  

De pogingen van China tot een zelfontwikkeld navigatiesysteem gaan in feite enkel en alleen om zelfbeschikking. De Verenigde Staten zijn namelijk heer en meester over GPS, en dat geeft hen ook de optie om de GPS-toegang te blokkeren als dat de Amerikaanse politieke en militaire belangen dient. Beidou verzekert wel dat de locatiediensten onverhinderd blijven. De nieuwe technologie geeft China een extra hefboom op politiek-technologisch vlak, een voordeel dat mooi samengaat met opkomende technologieën zoals 5G en zelfrijdende wagens.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business