Hoewel de Amerikaanse president Donald J. Trump nu sinds de Helsinki top dikke maatjes is geworden met Putin, en niet langer gelooft dat Rusland de Verenigde Staten probeert te hacken.

Als je niet wil dat de browser data over je surfsessies opslaat, dan krijg je vanaf volgende week de tools in handen om deze zelf te verwijderen.

Advertentie

Firefox zal aan zijn gebruikers de mogelijkheid geven om zelf te beheren welke data de browser wel en niet van je mag bewaren. Dat heeft het via een blogpost zelf aangekondigd. De browser doet dat in eerste instantie om in orde te zijn met een nieuw wetsvoorstel dat in de staat Californië werd goed gekeurd. De California Consumers Privacy Act geeft de inwoners van Californië meer controle over persoonlijke data die online van hen bewaard wordt. Het wetsvoorstel is sinds 1 januari van kracht. Het lijkt erg op de GDPR-wetgeving die al sinds 2018 van kracht is in de Europese Unie.

Maar Firefox zal de functie niet exclusief aanbieden voor gebruikers in Californië, en geeft al zijn gebruikers de mogelijkheid te controleren welke data de browser kan bewaren. Die nieuwe functie komt er met een update die vanaf 7 januari wordt uitgerold. Update je browser dus zeker op die datum als jij ook meer controle wil over je persoonlijke data.

Firefox geeft om je privacy

Firefox is sowieso één van de browsers die het voortouw neemt als het aankomt op bescherming van de privacy. In de blogpost geven ze zelf al aan dat de gebruikersdata die nu opgeslagen wordt, beperkt is tot een absoluut minimum. Meer dan het aantal tabs dat je tijdens een surfsessie opent en hoelang je sessie was, hoeven ze naar eigen zeggen niet te weten bij Firefox. Telemetrie tijdens private sessies (de privémodus zet je aan via het hamburgermenu rechtsboven) werd nooit opgeslagen, en ook data opgeslagen tijdens open sessie werd nooit eeuwig bewaard. Vanaf nu kan je dus ook opteren om deze data te verwijderen.

LEESTIP: Wat is de beste browser? De redactie van TechPulse testte het uit!

Advertentie