De AI:ME van Audi is meer dan een gewone elektrische wagen.

Advertentie

In april 2019 stelde Audi zijn blik op de toekomst in Shanghai voor: de Audi AI:ME. En natuurlijk kon deze knappe conceptwagen niet ontbreken op CES 2020 naast Sony’s S-Vision die iedereen verraste.

Audi AI:ME

Het AI gedeelte is Audi’s codewoord voor alles van elektronische en slimme snufjes die de wagen aan boord heeft om de bestuurders bij te staan en nieuwe mogelijkheden aan te reiken. Zeker met het zicht op autonoom rijden is deze wagen best interessant om eens van dichterbij te bekijken.

De Audi AI:ME doet op het eerste zicht wat denken aan de BMW i3 of Volkswagen ID.3 die dit jaar op de markt zal komen. Een kleine stadswagen met een lenge van 4,3 meter en breedte van 1,9 meter. Even groot als de huidige VW Golf of Audi A3. Dat valt dus best nog wel mee. De conceptwagen is voorzien van een kleinere elektromotor die zo’n 170 pk levert. Er is helaas niets bekend over een actieradius maar wat we wel kunnen opmaken uit de afbeeldingen is dat Audi er een 2+X voertuig van heeft gemaakt. Je kan de wagen dus volledig configureren en omdraaien naar je eigen wensen.

Audi AI:ME

Level 4

En wel om die reden is de AI:ME voorzien van de nodige technologie om hem op niveau 4 autonoom te laten rondrijden. In dit niveau is een stuur nog verplicht, maar in principe kan je als bestuurder een dutje doen tijdens het rijden. Al is de wetgeving er in België bijvoorbeeld helemaal nog niet op voorzien.

In de meeste gevallen zijn de uiteindelijke productiewagens na het concept maar een flauw afkooksel. Toch hopen we dat Audi de AI:ME in zijn meest respectievelijke vorm op de markt kan brengen aangezien het uiterlijk en de opbouw van de wagen niet verschrikkelijk ondoenbaar lijkt. Honda sloeg er eerder al in met de Honda-e om de conceptwagen ook geheel op de markt te brengen zoals hij werd voorgesteld.