De Britse rockgroep Radiohead wil een einde maken aan de onvolledige en inaccurate informatie die over de band circuleert op het internet.

De klassieke Britse rockgroep Radiohead heeft vandaag uitgepakt met een kleine mediastunt. Via de Twitterpagina heeft Radiohead aangekondigd dat het een ‘digitale en publieke’ bibliotheek opent over band. Concreet betekent die aankondiging dat de website, die naar eigen zeggen tot vandaag altijd storend inconsistent en informatief was, omgedoopt werd tot de ‘Radiohead Public Library’.

In een persbericht dat naar verscheidene media werd uitgezonden – wij horen helaas niet tot de persoonlijke vrienden van Ed O’Brien en co – legt Radiohead uit dat het internet geen betrouwbare bron van informatie is over de band. Veel websites hebben doorheen de jaren geprobeerd om betrouwbare informatie over Radiohead te leveren, maar hebben allemaal gefaald. Zelfs de eigen website schoot te kort. Uiteraard moet deze mededeling met de nodige korrel zout genomen worden.

4 jaar geleden pakte Radiohead uit met een internetstunt van een compleet andere orde. Toen ‘verwijderde’ de band zichzelf tijdelijk van het internet. De officiële website toonde enkel een witte pagina en de bandleden verwijderden hun Twitter-accounts.

Exclusieve content

Maar toch zal de bibliotheek van Radiohead heel wat leuks bevatten voor fans van de band. Wie een account heeft of er één aanmaakt, krijgt namelijk toegang tot heel wat content die tot heden ontoegankelijk was. Dat zijn onder andere concepttekeningen van albumcovers, opnames van (televisie)optredens, tot zelfs het debuutalbum van 1992 dat quasi nergens verkrijgbaar is. Ook kan exclusieve merchandise van de band gekocht worden. Om je doorheen de bibliotheek te gidsen, zal van vandaag tot en met vrijdag elke dag één van de bandleden de rol van virtuele bibliothecaris opnemen.

Radiohead is al een tijdje bezig met zijn fans te verwennen. Vorige maand besloot de band om alle albums gratis beschikbaar te stellen op YouTube.