Nieuws

Fortnite wordt een officiële sport voor studenten van Amerikaanse scholen

Een start-up uit Los Angeles wil esports laten erkennen als een officiële sport en interuniversitaire Fortnite toernooien organiseren.

Een Amerikaanse startup uit Los Angeles met de naam PlayVS heeft een samenwerkingsakkoord bereikt met Epic Games. Dat is de uitgever van de populaire game Fortnite. PlayVS werd in 2018 opgericht met het doel om esports te laten erkennen als een sport door Amerikaanse middelbare scholen en universiteiten. Om dat doel te bereiken, is de startup er al in geslaagd om voor 96 miljoen dollar aan kapitaal en middelen te verwerven.

De samenwerking met Epic Games is een belangrijke stap voor de missie van PlayVS. Het verkrijgt nu de rechten om toernooien te organiseren voor de game Fortnite. Die is zeker bij middelbare scholieren ontzettend populair. De toernooien zullen dan ook eerst georganiseerd worden voor die leeftijdsgroep. PlayVS sloot ook al een akkoord met de organisatie National Federation of State High School Associations om hier beurzen voor te kunnen uittrekken.

Betaald om te gamen

Voor wie niet zo vertrouwd met het Amerikaanse onderwijssysteem, geven we even wat context. Ten eerste is het handig om te weten dat met ‘High School’ de laatste jaren van het middelbaar worden aangeduid. Daarna gaan studenten naar een ‘college’ of universiteit (een college is een benaming voor een kleinere universiteit).

In Amerika is het gebruikelijk dat universiteiten of scholen beurzen uitreiken aan hun meest sportieve studenten. Zij vertegenwoordigen hun school in interuniversitaire sporttoernooien. Dat kan voor een brede waaier aan sporten zijn, zoals basketbal, American football, voetbal, noem maar op. Voor de beste spelers van die toernooien kan het een kans zijn om zich in de kijker te spelen van grote clubs uit erkende competities, al kunnen maar weinigen zich uiteindelijk ook echt op het allerhoogste niveau doorzetten.

Dus anders gezegd: nu PlayVS er in geslaagd is om Fortnite als een sportdiscipline te laten erkennen bij NFSA, kunnen middelbare scholieren een beurs krijgen om aan de toernooien deel te nemen. Dat tieners betaald worden om te gamen, daar hoef je ook al lang niet meer gek van op te kijken. Esports is zich steeds meer aan het opwerken als sport. De totale prijzenpot van het wereldkampioenschap Fortnite bedroeg 30 miljoen dollar, verdeeld over de verschillende onderdelen.

Gratis inschrijven

Zoveel zullen de studenten die deelnemen aan de schooltoernooien nu wel niet krijgen. Maar toch lijkt het project van PlayVS op veel interesse te kunnen rekenen. Meer dan 13.000 middelbare scholen, of twee derde van scholen inde VS, zouden zich al voor een wachtlijst hebben gemeld. Scholen zullen zich tot 14 februari kunnen inschrijven. De competitie is voor teams van twee, en elke organisatie kan een ongelimiteerd aantal duo’s inschrijven voor een prijs van 64 dollar per speler. PlayVS zal ook een toernooi opstarten voor universitaire studenten, maar moet dit nog doen zonder de steun van NCAA, de organisatie die de beurzen daarvoor toekent. Begin maart zal de Fortnite competitie afgetrapt worden, de eindstrijd vindt in mei plaats.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zie jij heil in de toekomst van VR?

  • Nee (55%, 127 Votes)
  • Ja (21%, 49 Votes)
  • Ja, ik heb ook een VR-bril (10%, 22 Votes)
  • Ja, ik wil een VR-bril kopen (8%, 18 Votes)
  • Nee, ik heb wel een VR-bril (6%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 229

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business