Nieuws

VS wil handelsverbod tegen Huawei nog opschroeven

De maatregelen tegen Huawei waren blijkbaar nog niet voldoende. De VS zal er dit jaar nog een schepje bovenop doen.

Laat er geen twijfel over bestaan: de Verenigde Staten en Huawei zullen elkaar ook in 2020 het vuur aan de schenen leggen. De ban die door de Amerikaanse regering werd opgelegd is inmiddels al meer dan een half jaar van kracht, en van enige toegeving lijkt er nog geen sprake. CEO en oprichter van Huawei Ren Zhengfei sprak onlangs nog uit dat hij verwachtte dat de Amerikaanse regering zijn bewind nog zou verstrengen.

Die voorspelling lijkt nu uit te gaan komen. In een interview met Bloomberg legde minister van Economische Zaken Wilbur Ross uit dat de regering de opgelegde verboden en beperkingen nog strenger wil handhaven in 2020. Amerikaanse technologiebedrijven kregen een verbod om onderdelen te leveren aan Huawei, maar toch deden nog veel bedrijven zaken met het Chinese bedrijf. Het handelsverbod houdt ook wel een uitzondering voor bedrijven van wie 75% van de activiteiten in het buitenland plaatsvinden. Die grens zal al zeker opgetrokken worden naar 90%.

Wanneer de vernieuwde reglementen van kracht zullen gaan, kon Ross nog niet meegeven aan Bloomberg. Maar het is wel de bedoeling om ze op korte termijn te implementeren.

De grootste zijn

Huawei probeert alle beperkingen die het krijgt opgelegd niet te nauw aan het hart te laten komen. Volgens Zhengfei zal het bedrijf altijd kunnen verdergaan, ongeacht welke sancties ze nog opgelegd zouden krijgen. Toch heeft het bedrijf wel degelijk de effecten gevoeld van de handelsban in 2019. Huawei maakte 18% winst in 2019, wat toch een daling van 1,5% is vergeleken met de winst in 2018.

Vooral de verkoop in Europa lijdt en zal verder lijden onder de afwezigheid van Google applicaties. Daarentegen staat wel dat Huawei op thuismarkt China meer dan ooit het dominante merk is. Huawei heeft dan ook de ambitie om Samsung van de troon te stoten als globale marktleider tegen eind 2020. Als de perikelen met de Amerikaanse regering niet opgelost geraken, is het vrij twijfelachtig dat het die doelstelling zal weten te bereiken.

amerikahandelsbanhuaweizakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals