Nieuws

Pentagon vraagt om verdere sancties tegen Huawei op te schorten

De handelsoorlog die de Amerikaanse regering voert tegen Huawei, heeft mogelijk een zeer verrassende wending gekregen.

Wall Street Journal publiceerde een rapport waaruit blijkt dat Huawei een onverwachte handlanger zou kunnen krijgen in de strijd met de Amerikaanse regering. Een paar dagen geleden raakte het nieuws bekend dat die tweede de opgelegde sancties aan de eerste nog wilde verstrengen. Minister van Economie Wilbur Ross vertelde aan Bloomberg dat er een wetvoorstel op tafel lag om de criteria te verhogen vanaf wanneer Amerikaanse bedrijven handel kunnen drijven met Huawei.

Uitzonderingen worden nu toegestaan aan bedrijven vanaf dat er 75% van de operationele activiteiten zich in het buitenland bevinden. Die grens zou verhoogd worden naar 90%. Dat zou het voor Huawei quasi onmogelijk maken om nog handelspartners te vinden in de Verenigde Staten. Trump maakt er dan ook geen geheim dat hij de (5G-)technologie van Huawei koste wat kost wil weren uit zijn land.

Bondgenoot

Maar die maatregel is overdreven. Dat is althans toch de mening die het Pentagon toegedaan is. Het Pentagon is de benaming van het Amerikaanse ministerie van Defensie, naar het vijfhoekige gebouw van waaruit het opereert. Een zeer bizarre hand dus die Huawei ter hulp schiet, want het is datzelfde ministerie dat onderzoekt uitvoert naar Huawei, TikTok en andere Chinese technologieën.

In het rapport dat in WSJ verscheen, stelt minister van Defensie Mark Esper de handelsrelaties met Huawei en China vanuit een meer pragmatische ooghoek. Hij is er uiteraard van overtuigd dat technologieën die een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid moeten geweerd, maar ook dat men niet te overhaast moet besluiten welke technologieën en innovators moeten geweerd worden. Er moet gestreefd worden naar balans tussen landveiligheid en technologische vooruitgang, die in elke beslissing moet doorwegen.

Het ministerie van Economie heeft nog geen officiële reactie gegeven op het rapport in WSJ en de uitlatingen van Esper. Het wetsvoorstel zou wel tijdelijk ingetrokken zijn. Zo vertoont het handelsverbod tegen de Chinese technologiegigant zijn eerste interne barsten.

Mark Esper, Amerikaans minister van Defensie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business