De twee bedrijven vormden een strategische relatie in april 2019, waarbij HAPSMobile (een dochterbedrijf van Softbank) 125 miljoen dollar investeerde in het bedrijf van Alphabet. Nu hebben de beide partners aangekondigd dat ze met succes een communicatieplatform hebben ontwikkeld voor het stratosferische luchtvaarttuig van HAPSMobile. Het gevaarte kreeg de naam HAWK30 mee.

Voor alle duidelijkheid pasten de bedrijven de technologie aan die al gebruikt werd door de ballonnen van Loon om zo de HAWK30 om te toveren tot een stratosferische mobiele toren. Daarvoor moesten ze wel hun communicatieservice danig aanpassen zodat de antenne sneller kan roteren. Die snelle rotatie is namelijk nodig voor een stabiele connectie, aangezien het vliegtuigje ook veel sneller is dan de ballonnen van Loon.

De twee bedrijven kondigen zoals gezegd vorig jaar hun partnership aan. Ze gaven toen mee dat met de ontwikkeling van deze technologie, meer mensen toegang zullen hebben tot internet op plaatsen waar dat niet altijd evident is, zoals bergachtige gebieden, afgelegen eilanden en ontwikkelingslanden. Wanneer de HAWK30 precies gelanceerd wordt, is nog niet bekend.