Nieuws

Elon Musk roept volgers op om Facebook te verwijderen

Elon Musk is geen grote fan van Facebook. Met de hashtag #deleteFacebook roept hij zijn volgers op hun account te verwijderen.

Facebook kan de laatste tijd op heel wat tegenstanders rekenen, vooral vanuit politieke hoek. Beleidsmakers hebben kritiek op de manier waarop Facebook (niet) omgaat met politieke advertenties en de vele privacyschandalen die het voortdurend uitlokt. Recent kreeg Zuckerberg daar nog de kritiek bovenop te nauwe banden te hebben met Donald Trump, nadat hij de president begin januari in het Witte Huis bezocht.

Maar de tegenstand komt evengoed vanuit niet-politieke kampen. Iemand die passioneel strijd voert  tegen Facebook, is acteur Sacha Baron Cohen. Die kent u mogelijk van zijn komische personages Borat, Ali G, Brüno en The Dictator. Maar als het aankomt op Facebook, dan is de man plots een heel stuk serieuzer. In november gaf hij nog een speech voor de Anti-Defamation League, die omwille van het harde taalgebruik viraal ging. Daarin noemde hij Facebook ‘de grootste propagandamachine ter wereld’.

Die woorden zette Cohen onlangs nog eens kracht bij op Twitter. Daarin poneert hij het standpunt dat Facebook zou moeten gecontroleerd worden door de overheid. Omdat standpunt kracht bij te zetten, maakt hij de vergelijking dat de voorraden elektriciteit en water voor 2,5 miljard personen niet door één persoon gecontroleerd worden, maar we dat wel toelaten voor de informatie van hetzelfde aantal personen (Facebook heeft wel meer dan 3 miljard gebruikers). Tenslotte vergelijkt hij Mark Zuckerberg met een dictatoriale ‘keizer’.

‘Lame’

Met dat gegeven is niet iedereen het eens. De tweet van Cohen lokte verwacht heel wat discussie uit op Twitter. Mensen verwijzen onder andere naar het feit dat Facebook een privaat bedrijf is en simpelweg niet onder regeringscontrole kan vallen. Daarnaast ben je uiteraard niet verplicht het platform te gebruiken, en zijn in veel landen de regering geen toonbeeld van een open democratie.

Wie het wel eens is met Cohen, is Elon Musk. Die reageerde op de tweet van Cohen met de hashtag #deleteFacebook. De reden waarom mensen hun profiel zouden moeten verwijderen, is voor Musk wel een stuk eenvoudiger: Facebook is simpelweg een stom platform.

Geen vrienden

Achter de woorden van Musk zit wel degelijk een historie. Musk heeft zich in het verleden al vaker negatief uitgesproken over Facebook en Zuckerberg. In 2018 maakte hij de beslissing om zijn eigen Facebookpagina alsook die van SpaceX en Tesla te verwijderen. Hij verklaarde dat later als een politiek statement, omdat Facebook hem de ‘willies’ bezorgde. De twee heren hadden een jaar daarvoor al eens een pittige discussie over artificiële intelligentie, waarover Zuckerberg volgens Musk maar een ‘beperkte kennis’ bezit.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business