Gramblr is een handig tooltje waarmee je ook (bewerkte) foto's rechtstreeks vanaf je pc of Mac richting Instagram kunt sturen.

De tool ‘grijpt in’ wanneer gebruikers naar gevoelige onderwerpen rond mentale en lichamelijke gezondheid zoeken.

Snapchat heeft op zijn persoonlijke blog een nieuwe functie aangekondigd, Here for You. Dat is een tool die zich focust op de mentale gezondheid van gebruikers. Die zorgt ervoor dat wanneer gebruikers op de app zoeken naar onderwerpen die wijzen op mentale gezondheidsproblemen, ze zeker niet in contact kunnen komen met mogelijk schadelijke content. In de plaats daarvan worden ze doorverwezen naar informatie van experten. Enkele gezondheidsproblemen die genoemd worden zijn anorexia, depressie, pesten en zelfmoord.

Snapchat geeft zelf geen cijfers over hoe vaak gebruikers naar dergelijke onderwerpen zoeken via de app, dus we kunnen niet zeggen hoe groot het probleem specifiek daar is. Snapchat is er zich wel van bewust dat het een doelgroep bedient die zeer kwetsbaar kan zijn voor schadelijke content. En groot deel van de gebruikers zijn immers tieners of prille twintigers. Door het implementeren van de tool, die in de komende weken wordt uitgerold, wil Snapchat nog meer een plaats zijn waar iedereen zichzelf kan zijn zonder vooroordelen. Aldus de profetische woorden van het bedrijf Snap.

Groeiend bewustzijn

Over de (negatieve) impact die sociale media kunnen hebben op de mentale gezondheid, zijn ondertussen al heel veel woorden gezegd en geschreven. Gelukkig zien we wel een groeiend bewustzijn bij socialmediaplatformen over de rol die ze hierin spelen. Verscheidene apps zijn Snapchat al voor gegaan in het toevoegen van functies die de mentale gezondheid kunnen bevorderen, of toch minimaal de schade beperken. Instagram voegde onlangs een ‘Restrict’ modus toe, waarmee gebruikers beledigende reacties op hun posts kunnen blokkeren. Ook het aantal likes op posts kan verborgen worden, zodat gebruikers minder de neiging hebben zich te gaan vergelijken met anderen. Pinterest biedt ‘activiteiten’ aan ter bevordering van de mentale gezondheid, wanneer gebruikers naar onderwerpen als ‘stress’ en ‘depressie’ zoeken.