Nieuws

Photoshop bestaat 30 jaar en viert dat met nieuwe functies

Precies dertig jaar geleden, op 19 februari 1990, introduceerde Adobe de eerste versie van het bewerkingsprogramma Photoshop.

Het is al bijna niet meer weg te denken in deze tijd, het grafische programma Photoshop. Het wordt volop gebruikt door grafisch vormgevers, maar ook door hobby designers die hun foto’s willen bewerken.

Gemanipuleerde foto’s

Dertig jaar geleden, op 19 februari bracht het bedrijf Adobe de eerste versie uit van Photoshop op een Mac System 6. Ontwerpers en vormgevers maakten voor het eerst kennis met tools als selectiekader, lasso, toverstaf, pipet, pen, verloop, emmertje en de kloonstempel. Het fotobewerkingsprogramma is misschien nog wel het meest bekend van zijn filters. Al waren die niet op de eerste versie beschikbaar, Adobe introduceerde deze pas vier jaar later. En dat maakte heel wat los, met name magazines en bedrijven verantwoordelijk voor reclamecampagnes lagen onder vuur. Advertenties en reclames zouden te veel ‘gephotoshopt’ zijn, en de modellen waren niet meer te herkennen.

Nieuwe functies

Sinds 2019 is het ook mogelijk om Photoshop te gebruiken op de iPad. Om het dertigjarige bestaan van het fotobewerkingsprogramma te vieren, komt Adobe nu met nieuwe functies voor zowel  desktop als iPad. We noemen een aantal hoogtepunten. De verbeterde Content Aware Fill, waarmee je meerdere selecties kan maken en meer kan opvullen zonder dat je hier je werkblad voor hoeft af te sluiten. De nieuwe Dark mode in MacOS; Dark UI ondersteuning. De Object Selectietool die drie maanden geleden werd geïntroduceerd voor zowel PC als iPad. Hiermee kun je sneller bewerken en heb je “meer controle over het selectieproces vooral op complexe beelden”, aldus Photoshop. En de Type Instellingen, deze functie maakt de typografische besturingselementen die je in Photoshop gebruikt op de desktop, beschikbaar op de iPad.

Een uitgebreide beschrijving van de nieuwe functies ter ere van het dertigjarige bestaan van Photoshop kun je hier vinden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business