De nieuwste versie van Chrome, nummertje 29, krijgt een resetknop om de browser een frisse nieuwe start te geven bij problemen met extensies.

Na een conflict met een professionele FIFA gamer dat al maanden aansleept, heeft EA besloten de gamer te verbannen van al zijn games.

De game-uitgever Electronic Arts heeft via Twitter bekend gemaakt dat het account van een gamer met de naam Kurt0411 verwijderd is omwille van ongepast gedrag. Daardoor kan die persoon geen enkele game meer spelen die EA uitgeeft.

Nu gebeurt het wellicht elke dag wel dat iemand verbannen wordt van een bepaalde game omdat die zich niet aan de regels houdt. Maar EA en Kurt0411 hebben een historie die al een tijdje teruggeeft. Kurt0411 staat in het echte leven bekend als Kurt Fenech en is een professionele e-sports gamer uit Malta. Hij nam deel aan toernooien voor de game FIFA.

Persoonlijke aanvallen

Zoals veel gamers die FIFA streamen, is de Maltees inderdaad niet op zijn mondje gevallen en is er hij niet vies van zijn tegenstanders te jennen. Op 2 november leverde hem dat een zware sanctie van EA op. Toen werd Fenech definitief uitgesloten om aan professionele FIFA-toernooien en evenementen deel te nemen. De aanleiding zou een video geweest zijn waarin Fenech na het scoren van een doelpunt EA beledigde en op een T-shirt met een logo van het bedrijf spuugde. In het officiële statement gaf EA aan dat het Fenech al meermaals gewaarschuwd had dat zijn gedrag ongepast was.

Maar Fenech bleef wel zeer populair, en heeft vele volgers op YouTube en Twitch. Zijn reactievideo op zijn eerste verbanning werd op YouTube bijna 200.000 keer bekeken. Op Twitch is hij één van de populairste FIFA-streamers. Maar volgens EA bleef hij in zijn streams ongepast taalgebruik en bedreigingen uiten richten het bedrijf en andere e-sporters, en riep hij zijn volgers op hetzelfde te doen. Hij zou ook medewerkers van EA rechtstreeks bedreigen en uitschelden via sociale media.

Dat laatste ontkent Fenech met klem in zijn reactie op Twitter. Volgens hem gaat het veel meer om een persoonlijke campagne van EA tegen hem. En zo krijgen we een klassiek geval van woord tegen woord.

Ongezien

De straf die EA oplegt van Fenech, is wel zelden gezien. In het verleden hebben andere gameontwikkelaars ook wel eens e-sporters uitgesloten van toernooien omwille van ongepast gedrag of valsspelen. Meestal is de zwaarste sanctie dat een gamer volledig wordt verbannen van de game. Dat EA beslist om een gamer voor alle uitgegeven games te verbannen, lijkt dan ook extreem.