Nieuws

Twitter labelt video met Joe Biden als ‘gemanipuleerde media’

Het is de eerste keer dat Twitter het label toekent aan een post, maar het ging in de praktijk allemaal nog niet zo vlot.

Twitter kondigde ongeveer een maand geleden aan dat het labels zou toekennen aan media (afbeeldingen of video’s) die op een zodanige manier bewerkt worden dat de betekenis er van verschuift. De maatregel kadert binnen de ruimere uitdaging om het verspreiden van valse informatie tegen te gaan. De labels zouden vanaf 5 maart klaar zijn om in de praktijk getest te worden.

Trump herkiezen

Het heeft niet lang geduurd of Twitter heeft een eerste tweet het label van gemanipuleerde media toegekend. De twijfelachtige eer valt te beurt aan Dan Scavino, de socialmediamanager van Donald Trump. Die tweette een stukje uit een speech van Joe Biden, die struikelt over zijn woorden tijdens een toespraak en dan zegt “We kunnen enkel president Trump herkiezen”. Opvallende woorden als je weet dat Joe Biden hoogstwaarschijnlijk de tegenstander zal worden van Trump tijdens de presidentsverkiezingen. Trump retweette de video op zijn eigen pagina.

Joe Biden heeft die woorden ook wel effectief gezegd tijdens zijn toespraak. Enkel voegde hij er nog aan doe dat de Amerikanen enkel Trump moetenrverkiezen als ze zich willen bezighouden met een ‘cirkelvormig vuurpeloton’. Daarmee bedoelde Biden eigenlijk eerder dat Trump herkiezen Amerika verder in een straal van negativisme zal doen blijven hangen. Maar dat stukje knipte de video er subtiel af, waardoor het inderdaad lijkt alsof Biden campagne voert voor Trump.

Geen feilloze test

Door de tweet te labelen als zijnde manipuleren (wat op Twitter voer was van vele discussies), laat Twitter in ieder geval zijn wat de bedoeling van dergelijke labels zijn. Echter was deze eerste vuurdoop geen heel geslaagde. Ten eerste stond de video van Scavino al 18 uur online vooraleer hij het label kreeg. Tegen dan was de video al 5 miljoen keer bekeken en 21.000 keer gedeeld.

Daarnaast verschijnt het label ook niet altijd wanneer het zou moeten verschijnen. Als je de tweet opzoekt via het account van Dan Scavino, dan zie je het niet verschijnen. Echter zou het wel moeten getoond worden als de tweet in iemands tijdlijn op de startpagina verschijnt. Dat zou het gevolg zijn van een bug, en Twitter werkt nog steeds aan een oplossing daarvoor.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business