Ben je de notificaties beu van Facebook? Zet ze dan uit via Quit Mode, een stille modus die Facebook vanaf vandaag uitrolt.

Facebook heeft vandaag voor iOS-gebruikers een nieuwe stille modus uitgerold waarmee ze notificaties voor de app voor een bepaalde tijd volledig kunnen uitzetten. Die nieuwe functie heet Quite Mode, en een pilotversie van de functie was al een tijdje beschikbaar.

De stille modus wordt volledig geïntegreerd binnenin Your Time, de hub voor mentale gezondheid die in 2018 gelanceerd werd. Het werk redelijk eenvoudig: via een slidebar kan je instellen dat Facebook je geen notificaties meer stuurt. De app maakt dan nog wel uitzonderingen voor beschikbare updates of andere belangrijke mededelingen. Maar je zal niet meer verwittigd worden voor elke like of reactie die je hebt gekregen.

Je kan ook voor elke dag een ‘downtime’ inplannen. Tijdens die downtime zal Facebook op inactief gezet worden. Als je bijvoorbeeld ’s avonds liever met rust wil gelaten worden, dan kan je via de stille modus voor elke dag een vaste downtime inplannen.

Gun jezelf af en toe eens wat rust via Quiet Mode van Facebook. Afbeelding: Facebook

Mentale gezondheid

De timing waarop Facebook Quiet Mode uitrolt, is bewust gekozen. Tijdens deze crisis is het ook belangrijk om aan de mentale gezondheid te denken. De verveling en het verminderde fysieke contact maakt het voor veel mensen nog moeilijker om de smartphone af en toe eens weg te leggen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft al vaak aangetoond dat dat af en toe noodzakelijk is om volledig te kunnen ontspannen. Een socialmediaverslaving kan nefaste gevolgen hebben op iemands mentale gezondheid. Voortdurend op zoek gaan naar sociaal contact online kan er paradoxaal juist voor zorgen dat we ons meer eenzaam gaan voelen. Via een stille modus wil Facebook helpen om af en toe eens iets zonder de smartphone te doen.

Android

Android-gebruikers zullen nog tot mei moeten wachten tot Quiet Mode wordt uitgerold. Toch betekent dat niet dat je tot die tijd voortdurend notificaties hoeft te krijgen. Die kan je namelijk via de instellingen in Android handmatig uitzetten. Dat doe je in het menu ‘Digitaal Welzijn’. Wil je af en toe eens tot rust komen, dan raden we aan enkel notificaties voor apps toe te laten die je echt belangrijk vindt.

Zet notificaties uit voor apps waar ze niet dringend voor zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here