Nieuws

Google rolt trackingtools voor coronavirus uit via Play

Google gaat gebruikt maken van zijn eigen Play ecosysteem om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk Android-gebruikers de trackingtools voor het coronavirus ontvangen.

Gisteren schreven we over een samenwerking tussen Apple en Google om trackingtools te ontwikkelen om de verspreiding van het coronavirus beter te kunnen opvolgen. Die trackingtools maken gebruik van een geanonimiseerde bluetoothverbinding om contact te maken tussen smartphones. Maakt jouw smartphone verbinding met die van iemand die in de databanken van ondersteunende applicaties geregistreerd staat als besmet met het virus, dan krijg je daar een verwittiging van.

De technologie roept heel wat vragen op, waarvan veel al beantwoord zijn door Google en Apple. De trackingtools zullen eerst als een API worden aangeboden aan de appontwikkelaars voor gezondheidsorganisaties. Op die manier kan de technologie al in bestaande applicaties geïntegreerd worden. In een tweede stap zouden de trackingtools via een software-update in je smartphone ingebouwd worden.

[related_article id=”277955″]

Bij die tweede stap was het nog onduidelijk hoe Google die updates tot bij alle Android-gebruikers wilde krijgen. Android is een opensource besturingssysteem dat door veel smartphonefabrikanten gebruikt wordt. Maar de meeste fabrikanten combineren echter Android met hun eigen software. Daardoor zijn ook de updateschema’s van geen twee smartphonemerken gelijk.

Google Play

Google heeft vandaag een antwoord geboden op die vraag. Het zal gebruik maken van wat bijna alle smartphonemerken gemeen hebben: het ecosysteem van Google Play. Door de software-updates via Play uit te rollen, hoopt Google zoveel mogelijk Android-gebruikers te bereiken. De technologie zal compatibel met alle versie van Android vanaf Android 6.0 Marshmallow. Wie een nog oudere versie van Android heeft, vervangt sowieso best zijn of haar smartphone, want die zal ook geen beveiligingsupdates meer ontvangen.

Gebruik maken van Google Play heeft nog een ander voordeel: snelheid. Google Play is de snelste manier om updates uit te rollen. Het overstijgt de updateschema’s van de verschillende fabrikanten.

Huawei

Maar ook Google Play is niet vrij van beperkingen. Wat te doen met de smartphonemerken die geen Google Play hebben? Het bekendste merk is uiteraard Huawei. De nieuwste modellen van Huawei hebben nog wel een variant van Android, maar door het handelsverbod kunnen ze niet steunen op diensten van Google, zoals Google Play. En uiteraard wil Google zijn trackingtools ook tot bij Chinese consumenten gebruiken.

In principe heeft Google ook hier een oplossing voor in huis. Vorig jaar werd voor de lancering van Android 10 Project Mainline opgericht. Dat is een opensource platform waarmee Google updates voor Android toch kan aanbieden aan Chinese fabrikanten. Of een gelijkaardig platform zal worden opgebouwd voor de trackingtools is nog niet geweten.  

Androidcoronavirusgooglegoogle playslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Lezersaanbod: korting op Kuno en Shokz

Bekijk actie in onze webshop