Nieuws

Uber verplicht mondmaskers voor chauffeurs en passagiers

Uber bereidt zich voor om na weken inactiviteit opnieuw ritten te kunnen aanbieden, op een veilige manier.

Zes weken lang hebben ook bij Uber de belangrijkste bedrijfsactiviteiten zo goed als stilgelegen. Dat komt omdat in de meeste landen waar de mobiele transportdienst actief is de mensen moesten binnenblijven. Chauffeurs konden enkel uitrukken voor noodzakelijke verplaatsingen, uitgerust met het nodige beveiligingsmateriaal.

Nu in sommige landen, waaronder sinds vandaag ook België, de maatschappij langzaam maar zeker weer opengaat, bereidt Uber zich voor om de draad weer op te pikken. CNN Business meldt dat er strenge voorzorgsmaatregelen zullen worden genomen. Die maatregelen werden tijdens een bestuursvergadering vorige week goedgekeurd. Zo zullen chauffeurs ingelicht worden om enkel passagiers op te pikken als ze mondmasker of een andere vorm van gezichtsbescherming dragen. Mondmaskers zullen ook voor de chauffeurs verplicht worden.

Gezichtsherkenning

In april kondigde Uber al aan dat het voor al zijn chauffeurs mondmaskers zal aankopen en uitdelen. Deze zullen nu zo snel mogelijk geleverd worden, maar ook chauffeurs die hun masker niet aangekregen moesten naar een oplossing zoeken. De aankoop van de mondmaskers zou Uber naar verluidt tien miljoen dollar kosten. Ook desinfecterende spray zal geleverd worden aan chauffeurs, zodat ze na elke rit hun wagen kunnen ontsmetten.

Volgens virologen zijn deze maatregelen absoluut noodzakelijk, omdat Uberchauffeurs een gevaarlijke rol kunnen spelen in het verspreiden van een virus. Een plastieken wand tussen chauffeur en passagier wordt door virologen aangeraden, maar het is niet bekend of Uber hier ook in zal investeren. Chauffeurs die zich ziek voelen of symptomen vertonen, mogen in geen geval uitrijden.

Buiten het verplichten van mondmaskers, werkt Uber aan technologie om te controleren of chauffeurs zich ook wel aan de maatregelen houden. Daarbij zal worden gesteund op de gezichtsherkenningstechnologie die Uber al gebruikt. Om fraude te voorkomen, worden gezichten van chauffeurs gescand om hun identiteit te verifiëren. Diezelfde technologie kan ingezet worden om chauffeurs enkel ritten te laten accepteren als ze hun mondmasker ophebben.

Ontslagen op komst

Uber zal de gevolgen van de crisis nog lang voelen. De transportdienst blijft de belangrijkste bron van inkomen van Uber, en is goed voor 80 procent van de inkomsten van het bedrijf. Die dienst lag bijna 6 weken stil. Uber Eats, de leverdienst voor fastfood, kon al die weken nog wel draaiende blijven, maar brengt op zichzelf maar 10 procent van de inkomsten van Uber binnen. Volgens The Information zit er een nieuwe ontslagronde aan te komen waarbij maar liefst 20 procent van het personeel zijn C4 zou kunnen krijgen. Uber maakt deze week de eerste kwartaalresultaten voor 2020 bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business