Chrome

De laatste grote update van de browser Google Chrome bevat heel wat handige functies, die het gebruikers eenvoudiger maken hun privacy-instellingen aan te passen.

Google heeft vandaag de nieuwste update gelanceerd voor de browser Google Chrome, Chrome 83. Die update wordt enkele weken vroeger uitgebracht dan oorspronkelijk gepland. Omwille van het coronavirus paste Google zijn updateschema aan: doordat update 82 volledig werd overgeslagen, kon versie 83 sneller worden uitgerold.

De focus is bij deze update vooral gelegd op privacy en beveiliging. Want hoewel Google Chrome met afstand de meest gebruikte browser is, zijn dit niet de domeinen waarin de browser uitblinkt. Daarom bevat versie 83 heel wat handige functies die je privacy-instellingen een stuk overzichtelijker zullen maken.

Make-over

De belangrijkste aanpassing zal zichtbaar zijn in het instellingenmenu, dat een volledige make-over krijgt. Zo wordt het overzichtelijker welke websites allemaal toegang hebben tot bijvoorbeeld je microfoon, je locatie of je camera, en kan je bijgevolg eenvoudiger instellen welke je sites daartoe toegang wil geven. Bovenaan de instellingenpagina zie je een nieuwe sectie ‘Jij en Google’ verschijnen, waar je snel terugvindt welke data opgeslagen wordt in jouw Google account en welke data over verschillende toestellen beschikbaar is.

Daarnaast wordt ook het cookiebeleid onder handen genomen. Surf je in incognitomodus, dan worden externe cookies op websites die je bezoekt automatisch uitgeschakeld. Het is zeker ook de moeite om eens naar het vernieuwde ‘Privacy en beveiliging’-menu te kijken. De optie om je browsergeschiedenis te wissen wordt nu bovenaan gezet om het meer te doen opvallen.

Veiligheidscheck

Wil je zeker zijn dat je wachtwoorden niet gekraakt zijn? Dan kan je dat voortaan ook controleren in het instellingenmenu van Google Chrome. Via de functie ‘Safety Check’ weet je in een ogenblik of je browser volledig up to date is, en of er wachtwoord gekraakt is. Klik in dat geval op ‘Review’ en je weet meteen over welk paswoord het gaat, zodat je snel kan ingrijpen. De Safety Check waarschuwt je ook voor mogelijk schadelijke browserextensies, of extensies die data van je opslaan tijdens het surfen.

Voor optimale beveiliging zijn er nog twee extra functies die je via een opt-in zal moeten inschakelen. Door ‘Enhanced Safe Browsing’ aan te zetten controleert Chrome automatisch of een website of download wel veilig is. Secure DNS beschermt je beter tegen cybercriminelen die proberen te achterhalen welke websites je bezoekt of je naar phishingwebsites willen doorsturen.

Chrome 83 zal de browser van Google een veel veiligere omgeving. Daarbovenop worden in de komende weken nog enkele functies toegevoegd die de browser nog gebruiksvriendelijker zullen maken, zoals het groeperen van tabbladen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here