6G
6G

De TU/e staat altijd 10 stappen voorop. Dat toont Bart Smolders met de ontwikkeling van 6G.

Advertentie

Terwijl heel de wereld in volle vaart 5G probeert te implementeren, wordt er aan de Technische Universiteit van Eindhoven al gewerkt aan de opvolger 6G.

Van 5G naar 6G

Maar wees gerust. De ontwikkeling van 6G is nog maar in de eerste fasen. De uitrol ervan wordt pas over een jaar of 10 verwacht. Dat zegt Bart Smolders, een van de ontwikkelaars aan het 6G-project. ‘We werken er al langer aan, vorig jaar hebben we een grote Europese subsidie gekregen om aan 6G te kunnen werken’, laat hij aan Bright weten.

Volgens Smolders zit er tussen elke G ongeveer 10 jaar. Nu 5G stilaan aan zijn uitrol in Europa begint, is de ontwikkelaarsgroep dus gestart met de opvolger. Maar hoeveel sneller kan 6G nu nog worden?

Secondewerk

Bart Smolders legt het verschil tussen de G’s kort uit: ‘met 3G duurt het weken om een film te downloaden, bij 4G een uurtje, de eerste generatie 5G 50 minuten, vanaf 2025 zorgt 5G voor 40 seconden downloadwerk en met 6G zou dat in amper een halve seconde gedownload zijn.’ Het gaat dus letterlijk om secondewerk.

Dat je een film in amper een seconde binnenhaalt, is dat eigenlijk nodig? Het downloaden van films en muziek misschien in mindere mate. Maar volgens Smolders zijn er nog honderden andere toepassingen waarbij de nieuwe netwerktechnologie heel nuttig kan zijn. Hij denkt daarbij aan volwaardig zelfrijdende auto’s die over 6G met elkaar communiceren of drones die helemaal autonoom zijn. De toepassingen zijn eindeloos.

België

6G zal dus de komende 10 of 15 jaar niet beschikbaar zijn in België. De netwerktechnologie is overal ter wereld nog in volle ontwikkeling. En als we de situatie in ons eigen land erbij halen is het beeld allesbehalve positief. De verkoop van 5G-licenties in ons land is uitgesteld tot nader order waardoor we weer stilstaan op vlak van digitalisering. Proximus rolde enkele weken geleden nog een light versie van 5G uit in verschillende gemeenten, maar lijkt ook daar deels al op te zijn teruggekomen.


Gerelateerde artikelen

5G: De g van gevaar?

Het lijkt nog even te duren voor 5G zich zal kunnen vestigen in België. Je ziet ook genoeg onrustzaaiers de boodschap verspreiden dat 5G gevaarlijk is. Maar is dat wel zo?

Atlas Copco lanceert 5G-netwerk in Wilrijk

Ook bij Atlas Copco in Wilrijk zijn ze gestart met een privé 5G-netwerk. Als de overheid niet mee wil, dan neemt de privé het wel over.

5G-zendmasten beschadigd in Nederland

Na eerder vandalisme tegen 5G-zendmasten in het Verenigd Koninkrijk, is de trend zich nu ook aan het verplaatsen richting Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here