K-Pop fans uit Zuid-Korea gebruiken de hashtags van racistische bewegingen om ze te overspoelen met clips van het muziekgenre, zodat racistische inhouden niet meer gevonden kunne worden.

Advertentie

De strijd tegen racisme die na de moord op George Floyd ontstaan is in de Verenigde Staten, is al lang geen Amerikaans conflict meer. Wereldwijd worden protestacties opgericht, onlangs zelfs nog één in Amsterdam, en ook online neemt het activisme verschillende vormen aan. De beweging Black Lives Matter die zich in zet voor rassengelijkheid krijgt op Twitter hulp vanuit onverwachte hoek. K-pop fans kwamen op voor de Afro-Amerikaanse bevolking.

K-pop is een muziekgenre dat razend populair is bij vrouwen in Zuid-Korea, maar ook in Europa is het gekend. De K-pop cultuur wordt vooral gekenmerkt om zijn nogal hysterische fanbase, die de muzikanten als het ware adoreren. Maar K-pop fans hebben dus ook een politieke mening die ze durven uiten.

White Out Wednesday

Veel (Zuid-Koreaanse) fans van K-pop voegde de voorbije dagen hashtags zoals #whitelivesmatter en #whiteoutwednesday. De beweging White Lives Matter is de tegenhanger van Black Lives Matter. De beweging pleit voor het behouden van de white supremacy in de Verenigde Staten. Zij wilden de actie ‘White Out Wednesday’ in het leven roepen als antwoord ‘Black Out Tuesday’, een dag om de protesten in de Verenigde Staten. Zij zouden op woensdag sociale media bestoken met racistische boodschappen.

Maar dat was buiten de K-pop fanbase gerekend. Zij voegden de hashtags uiteraard niet toe aan hun tweets uit sympathie voor White Lives Matter. Zij linkten de hashtags aan clips van Koreaanse popnummers. Daardoor werden de hashtags wel trending , maar racistische inhouden konden haast niet gevonden worden op Twitter.

Politie Dallas

Het was niet de enige keer deze week dat K-pop fans een digitaal succes wisten te behalen. De politiedienst van de stad Dallas in Texas riep via zijn applicatie op om beelden te maken van illegale praktijken die tijdens de protesten in de stad gebeurden. Die konden ze opladen via de applicatie iWatch Dallas, zodat de politie de relschoppers kon opsporen en arresteren. De applicatie werd gekaapt door activisten die de applicatie overspoelden met ‘fancams’ van K-pop concerten totdat ze offline werd gehaald.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Call of Duty ontwikkelaar neemt extra anti-racisme stappen in game

Ook in online games nemen ontwikkelaars stappen om racisme zo veel mogelijk tegen te gaan. Call of Duty lijkt snel te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here