Nieuws

Trump deelt video om te spotten met nieuwsmedia; Twitter labelt de video als fake news

Het zit Donald Trump niet mee op de sociale media. Op dezelfde dag dat Facebook een advertentiecampagne van hem verwijderde, labelt Twitter nogmaals een tweet van hem als fake news.

Donald Trump heeft gisterenavond nog eens uitgehaald naar één van zijn vele vijanden, de mainstream nieuwsmedia. Dat deed hij aan de hand van een video die hij deelde via zijn Twitter- en Facebookpagina. Daarin loopt een zwarte jongen weg van een blanke. De video werd bewerkt alsof het een uitzending van CNN zou zijn, en kreeg het bijschrift “Terrified todler runs away from racist baby”.

“America is not the problem, fake news is”

Daarna toont de video hoe dezelfde kinderen elkaar eerst omhelzen. De boodschap van de video laat dan ook niets aan de verbeelding over: “America is not the problem. Fake news is.” Hiermee lijkt Trump het punt te willen maken dat de media bewust de rassenproblematiek opkloppen om de betogers op te jutten.

Via een watermerk rechts onderaan de video zien we dat deze het werk was van Carpe Donktum, een bekende mememaker die zijn voorkeur voor Trump duidelijk laat merken in zijn werk. De Amerikaanse president heeft in het verleden wel eens vaker memes van de man gedeeld via zijn account. Carpe Donktum heeft net als Trump een historie met Twitter.

Trump vs sociale media

Echter was de ironie deze keer Trump te snel af. Nog voor de video 8 miljoen views kon halen, gaf Twitter de video het label van ‘gemanipuleerde media’. Met andere woorden: Twitter noemt de video ‘fake news’. Wie de video opzoekt op Twitter, zal er een verwittiging bij zien staan. Daarop klikken opent een factcheckpagina, een het correcte artikel van CNN die bij het beeld hoorde.

Facebook heeft voorlopig nog geen waarschuwing bij de video gezet, wat ook niet ongebruikelijk is. Toch heeft ook Facebook vandaag durven ingrijpen tegen een advertentiecampagne van Trump waarin een nazisymbool gebruikt werd. Trump en de sociale media waar hij ooit zo’n fan van was, blijven dus op rampkoers liggen. Dat conflict dreigt nu ook een juridisch staartje te krijgen in het nadeel van de sociale media.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business