Het blockchainbedrijf Arkane wil de subsidie gebruiken om ‘de fundering te leggen voor de volgende generatie digital gaming en entertainment’.


Arkane, een Belgische blockchain start-up met hoofdkwartier in Willebroek (niet te verwarren met de Franse gamestudio Arkane Studios), heeft aangekondigd een subsidie van 415.000 euro te zullen ontvangen van VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen. Het dossier dat Arkane bij het agentschap indiende kreeg in februari al goedkeuring, maar door het coronavirus liep de toekenning van de subsidie vertraging op. Co-founder Tim Dierckxsens is uiteraard zeer opgetogen met de subsidie, die Arkane extra middelen geeft haar doelstellingen te bereiken.

Het bedrijf probeert de digitale transitie naar blockchain te vereenvoudigen in de gamingindustrie. Het creëerde een ontwikkelingsplatform dat IT-specialisten in staat stelt om blockchaintechnologie eenvoudig te integreren in hun softwaresystemen. Ter ondersteuning van hun huidige klanten en partners ontwikkelt het team een gespecialiseerde service om game characters en objecten op blockchain te registreren en deze te verkopen via een digitaal marktplaats.

Blockchain zal gebruikt worden om alle transacties en transfers tussen gamers te registreren. Desondanks dat het team zich toespitst op technologische oplossingen voor gamestudio’s, claimt Arkane dat haar producten en diensten uiterst geschikt zijn voor bedrijven met een digitale strategie rond merklicenties en klantentrouw. Ze noemen hun technologie ‘de fundering voor de volgende generatie van de virtuele economie in digital gaming en entertainment’.


Atari

Één van Arkane’s bekendste partners is ongetwijfeld de iconische gamestudio Atari. Beide bedrijven sloten in mei een partnership waarmee Arkane een cryptomuntensysteem zal ontwikkelen voor Atari. Die cryptomunten, de Atari Tokens, zijn digitale munten die gamers kunnen verdienen tijdens het gamen om extra items aan te kopen. Dankzij de blockhaintechnologie van Arkane kunnen gamers de munten ook gebruiken voor andere games. Eind dit jaar wil Atari die tokens lanceren.

Arkane maakt ook deel uit de Blockchain Game Alliance. Dat is een samenwerkingsverbond tussen gamestudio’s en technologiebedrijven om toepassingen van blockchain te introduceren in de industrie. Ubisoft is één van de bekendste namen die zich achter dat initiatief schaart.