Nieuws

Hangt Alibaba ook een ban boven het hoofd?

Donald Trump zet zijn vendetta tegen Chinese technologiebedrijven geruisloos verder. De volgende op de lijst zou wel eens Alibaba kunnen zijn.

De Chinese bedrijven ByteDance en Tencent, moederbedrijven achter de applicaties TikTok en WeChat respectievelijk, zijn vanaf 20 september niet meer welkom op Amerikaanse bodem. President Donald Trump gaf ByteDance nog wel uitstel tot 12 november om het Amerikaanse deel van de applicatie van TikTok te verkopen. Zo krijgt het bedrijf nog 45 dagen extra om een akkoord te vinden met Microsoft, dat de meest concrete interesse toont.

Maar een ban uitspreken tegen ByteDance en Tencent is nog niet voldoende voor Trump. Reuters bericht dat de president tijdens een persconferentie op zaterdagavond de vraag kreeg of hij van plan is nog Chinese bedrijven in de ban te slaan. Zonder daarbij concrete namen te noemen antwoordde Trump positief op die vraag. Als één van de potentiële kandidaten wordt door verschillende media, waaronder ook Reuters, Alibaba genoemd. Dit is wel nog niet bevestigd door officiële bronnen van het Witte Huis.

Amazon vs Alibaba

De Alibaba Group is natuurlijk vooral bekend van het gelijknamige e-commerceplatform. Maar het bedrijf is ook actief in andere sectoren waaronder cloud computer. Het Chinese bedrijf is in feite de grote tegenhanger van Amazon. Het bedrijf is gigantisch groot in China, maar het internationaal en dus ook in de Verenigde Staten actief. Een groot verschil tussen beide webshops is dat Alibaba zich meer als een tussenschakel tussen leverancier en klant opstelt en Amazon direct naar consumenten gericht is. Al biedt het bedrijf met AliExpress wel een zeer gelijkaardige dienst als die van Amazon.

Amazon is ook nog wel iets groter dan Alibaba. Het bedrijf van Jeff Bezos haalde dit jaar al 280 miljard dollar aan omzet binnen tegenover 72 miljard dollar voor Alibaba (dat wel rekent in Chinese yuan). De waarde van Amazon wordt op 935,8 miljard dollar geschat, Alibaba 536 miljard dollar. Toch zou Amazon wellicht niet klagen moest Alibaba uit haar markt verwijderd worden, net zoals Facebook TikTok ook maar al te graag ziet verdwijnen.

Trump vs China

Al in zijn eerste verkiezingscampagne zette Trump de handelsstrijd met China centraal in zijn beleid. Hij ziet China als een gevaarlijke klant om de economische dominantie van de Verenigde Staten te doorbreken. Toch blijft China wel een belangrijke handelspartner voor Amerika. Trump prees onlangs nog een nieuw handelsakkoord dat beide landen bereikten over de export van landbouwgoederen.

Het zijn voornamelijk de technologiebedrijven die het moeten ontgelden. Huawei was de eerste, omdat Trump koste wat kost wilde vermijden dat het Chinese bedrijf het 5G-netwerk in zijn land zou aanleggen. ByteDance stond vanwege de populariteit van de applicatie bij Amerikaanse tieners al langer op de radar, maar nu pas is de ban in een stroomversnelling gekomen. Waarom Trump precies Alibaba zou viseren, dat is voorlopig nog voer voor speculatie. Misschien wil de president zichzelf nog eens een paar keer laten gelden vlak voor de verkiezingen.

Gaat Donald Trump stilaan te ver in zijn strijd tegen Chinese (technologie)bedrijven? Geef ons je mening in de reacties!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business