Nieuws

Verkoop TikTok wordt niet uitgesteld

Aldus president Trump. De Amerikaanse tak van TikTok zal voor 15 september verkocht moeten worden of het wordt gesloten.

Het Chinese bedrijf ByteDance kwam in 2019 al op de radar van de Amerikaanse president. Sindsdien wordt TikTok ingezet in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Volgens de Amerikaanse regering zou de video-app een spionagetool zijn voor van de Chinese overheid. Er werd een onderzoek opgestart, maar meer bewijs dan ‘het is Chinees’ is er niet. De servers van TikTok staan bovendien ook niet in China.

Verplicht verkopen

Trump liet weten dat ByteDance de Amerikaanse tak van TikTok moest verkopen aan een bedrijf uit de Verenigde Staten. Gebeurt dat niet voor aanstaande dinsdag zal de app vanaf zondag niet meer beschikbaar zijn in de Verenigde Staten.

ByteDance was in gesprek met bedrijven Microsoft en Oracle om de afdelingen voor de Verenigde Staten, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland van TikTok te verkopen. Dat houdt zo’n 30 procent van alle gebruikers wereldwijd in. Voor de deal zou 30 miljard op tafel gelegd worden.

China controleert verkoop algoritme

Die onderhandelingen werden nu bemoeilijkt doordat China het algoritme waarmee dat de video-app gepersonaliseerde content aanbiedt heeft toegevoegd aan een lijst van items die het controleert voor export. Het algoritme kan dus niet zomaar verkocht worden aan een buitenlands bedrijf zonder toestemming van de Chinese overheid. En zonder het algoritme wordt de aankoop van TikTok opeens veel minder interessant.

Deadline niet uitgesteld

Hoewel de deal dus bemoeilijkt wordt, zal president Trump de deadline voor de verkoop niet verplaatsen. Wanneer enkele journalisten hem er donderdag achter vroegen liet hij simpelweg weten dat het bedrijf verkocht zal worden of anders gesloten wordt.

Als TikTok wordt verboden in de Verenigde Staten verliest de app 91 miljoen gebruikers en zullen 1500 medewerkers hun job verliezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business