TikTok WeChat

De Amerikaanse regering en het Ministerie van Economische Zaken hebben deze week een opvallende beslissing genomen rond TikTok en Wechat.

Update: Donald Trump heeft de ban van TikTok met nog een week uitgesteld. Er ligt een nieuw plan op tafel, waarbij naast Oracle ook de supermarktketen Walmart een deel van de aandelen in handen zou krijgen. Trump lijkt niet tegen dit plan te zijn, en geeft de drie partijen daarom nog tijd tot 27 september om de overname rond te krijgen.


Dat heeft het Amerikaanse Ministerie van Economische Zaken deze week beslist. De US Department of Commerce (DoC) kondigde aan dat de chinese mobiele apps van Tencent & ByteDance vanaf zondag 20 september 2020 niet meer beschikbaar mogen worden gesteld in de Google Play Store en App Store. Dat betekent dus dat Amerikaanse gebruikers geen WeChat of TikTok meer kunnen downloaden en dat het gebruik ervan na verloop van tijd ook onmogelijk zal worden gemaakt.

WeChat en TikTok in de VS

In de verklaring laat topman Wilbur Ross weten dat President Trump een goede beslissing heeft genomen. “De beslissing van het Ministerie van Economische Zaken en Trump tonen dat onze overheid Amerikanen wil verdedigen tegen alle mogelijke Chinese gevaren.”

En de beslissing komt ondanks alles toch redelijk onverwacht. Er is al een hele tijd wat te doen rond Chinese applicaties in Amerika. We weten ook allemaal hoe Trump blijft spreken over de gevaren van apps als WeChat en TikTok en hoe ze een inbreuk zijn op de privacy van Amerikaanse burgers. Deze week nog sloot Oracle een deal met ByteDance, echter kon Trump daar niet mee akkoord gaan en zorgde ervoor dat alle achterpoortjes gedicht werden. Opvallend als je weet dat Oracle-oprichter Larry Ellison eerder al openlijk Trump en zijn regering steunde.

De deal tussen Oracle en ByteDance zorgde ervoor dat TikTok via een Amerikaanse onderneming kon aangeboden worden waardoor de restricties omzeild werden. Daar werd nu een einde aan gemaakt.

Community

TikTok heeft intussen een community van 100 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten, ook WeChat heeft daar 19 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Niet niks. De snelle actie en reactie van de Trumpregering betekent ook dat Tencent en ByteDance geen kans hebben om zich nog aan te passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here