Nieuws

Twitter verstrengt regels naar aanleiding van Amerikaanse verkiezingen

ElonJet
Twitter kondigt aan om zijn maatregelen rond het verspreiden van ‘fake news’ aan te passen nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen steeds dichterbij komen.

Twitter kondigde in een post op zijn website aan dat het bedrijf nieuwe maatregelen gaat nemen om de verspreiding van onwaarheden en fake news op zijn platform tegen te gaan. Dat doet de sociale media-dienst naar aanleiding van de aanstormende presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op 3 november.

De maatregelen zouden bestaan uit labels en vermeldingen bij informatie die niet correct zou zijn. Vanaf volgende week zullen mensen die tweets met misleidende informatie in retweeten een extra boodschap krijgen. Daarin staat een link naar bronnen met geloofwaardige informatie over het onderwerp.

Daarmee hoopt het platform gebruikers de kans te geven de informatie te verifiëren en zo de verspreiding van het nepnieuws tegen te gaan. Gebruikers moeten dan deze waarschuwing in acht nemen voor ze deze tweets kunnen zien. Daarnaast gaan ze niet meer in staat kunnen zijn om deze te retweeten of te beantwoorden. Enkel de optie op de tweet te quoten is nog beschikbaar. Tweets met misleidende informatie werden reeds door het algoritme minder versterkt, maar nu volledig worden ze helemaal genegeerd.

Geen premature uitslag

Hier voegt Twitter aan toe dat ook berichten rond het verklaren van de uitslag, vooraleer deze door de autoriteiten is erkend, de vermelding zullen krijgen dat ze prematuur zijn. Ook worden gebruikers dan naar de officiële pagina van de verkiezingen in de VS geleid. Tweets die aanzetten tot interferentie in het verkiezingsproces of in de stemresultaten, mogelijk door geweld, worden direct verwijderd. Dit zou volgens Twitter gelden voor elke politieke strekking.  

De maatregelen zouden zich voordoen bij accounts van politici, gebruikers uit de VS met meer dan 100.000 volgers of zij met een significant engagement. Twitter kondigt verder nog bijkomende maatregelen aan die het de komende weken wenst uit te rollen, zoals het verzoek om eigen commentaar toe te voegen, het voorkomen van het verschijnen van aanbevelingen en meer.

Deze maatregelen horen in een rijtje andere aanpassingen die Twitter heeft genomen om het nepnieuws tegen te gaan.  Eerder heeft het al tweets van de president verwijderd die feitelijk incorrect zouden zijn. Ook heeft het recent informatie verwijderd met betrekking tot QAnon, en verwijzingen daarnaar naar beneden getrokken via de algoritmes.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business