Nieuws

Huawei in onderhandelingen om dochtermerk Honor te verkopen

De geïnteresseerde overnemer zou een ander Chinees technologiebedrijf zijn dat ook al instond voor de distributie van de smartphones.

Reuters bericht dat Huawei van plan zou zijn om Honor te verkopen, een dochtermerk van de Chinese smartphonefabrikant. Huawei kocht het smartphonemerk in 2013 voor, al bleef het dochterbedrijf altijd redelijk onafhankelijk van Huawei opereren. Met Honor richtte Huawei zich tot een jonger publiek, en de smartphones waren vaak ook goedkoper dan de high-end smartphones van het moedermerk. Het merk wordt wel verkocht in Europa, maar het is vooral populair in China, waar het concurreert met merken als OPPO, Vivo en Xiaomi in het budgetsmartphonesegment.

Verschillende partijen worden genoemd voor een overname. De meest concrete piste lijkt Digital China Group te zijn. Het bedrijf werkte al samen met Huawei voor de distributie van de Honor-smartphones, en zou met een overname haar activiteiten kunnen uitbreiden tot aan de productie. Maar er zouden nog geïnteresseerden zijn uit China. Zo noemt Reuters ook het elektronicabedrijf TCL en zelfs Xiaomi, een concurrent van Huawei in de smartphonesector.

De Honor 8, verkrijgbaar via bol.com

Win-win

Analisten vermoeden dat de verkoop van Honor een gevolg is van de handelsban waarmee Huawei nog steeds worstelt. Huawei zou zich daardoor meer gaan focussen op het produceren van high-end smartphones zoals de Huawei P-reeks. Al hebben die toestellen het ook zeer moeilijk om de Europese markt te veroveren door het ontbreken van vertrouwde Google-applicaties.

Toch beweert smartphone-analist Kuo Ming-Chi dat een scheiding tussen moeder en dochter een win-win situatie zou zijn voor beide bedrijven, maar ook voor leveranciers van onderdelen. Vooral Honor zou er beter van worden moest het een volledig onafhankelijk bedrijf kunnen worden. Door een loskoppeling van Huawei zou het bedrijf namelijk niet meer gebonden zijn aan handelsrestricties, en zo nieuwe contracten kunnen sluiten met leveranciers. Dat kan een positief effect hebben op de hele industrie.

Maar er zijn ook logische redenen te bedenken waarom Huawei Honor zou willen verkopen. Honor-smartphones mogen dan wel goed zijn voor een kwart van het aantal verkochte smartphones door het bedrijf, de winstmarges op budgetsmartphones zijn zeer klein. Van de ongeveer 10 miljard euro inkomsten die Huawei boekte vorig jaar kon maar 632 miljoen euro toegeschreven worden aan de verkoop van budgetsmartphones.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business