Nieuws

Spotify geeft artiesten een boost met een nieuw algoritme

Spotify komt met nieuwe dienst
Spotify werkt aan een nieuwe dienst die muzikanten in staat stelt om bepaalde muziek hoger in het algoritme te krijgen tegen een verminderd royaltytarief.

Spotify, het Zweeds muziekstreamingplatform, start met een nieuw experiment op hun dienst. Hierbij krijgen artiesten de kans om hun muziek als ‘prioritair’ te bestempelen, zodat hij wordt opgepikt door het algoritme dat gepersonaliseerde luistersessies bepaalt. Dat meldt de streamingdienst in een blogpost. Zo willen ze de artiesten zelf laten bepalen welke muziek zij belangrijk vinden, en op deze manier een zeg geven in de manier waarop hun muziek wordt ontdekt.

De promotie die artiesten hierbij krijgen is echter niet geheel gratis. “Om te verzekeren dat deze tool toegankelijk is voor artiesten in elk stadium van hun carrière wordt er geen budget op voorhand gevraagd,” zo stelt Spotify. “In de plaats daarvan gaan labels of houders van rechten ermee akkoord dat ze een royaltytarief voor promotionele opnamen ontvangen voor streams in gepersonaliseerde luistersessies waar we de dienst hebben uitgerold.” De royaltytarieven voor deze aanbevelingen zullen dus lager liggen, al is er tot nu toe nog niet gezegd juist hoeveel lager. Daardoor zullen de artiesten minder betaald krijgen, maar wel potentieel meer beluisterd worden.

Luisteraars op de eerste plaats

Spotify zegt hier wel duidelijk dat de prioriteiten steeds bij de luisteraars blijven liggen, en dat het geen beloftes maakt aan artiesten: “Als de liedjes niet goed presteren, dan worden ze snel teruggetrokken. De voldoening van de luisteraars blijft onze prioriteit – we garanderen geen plaatsing aan labels of artiesten, en we bevelen enkel muziek aan waar we van denken dat onze luisteraars het willen horen.”

Voorlopig wordt de toepassing enkel gebruikt bij de Radio en Autoplay-formats waar gebruikers die op zoek zijn naar nieuwe muziek zich doorgaans bevinden. Indien dit succesvol blijkt, wordt de functie uitgerold naar de andere formats van Spotify.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business