Nieuws

Twitter fluit tweet van Trump over verkiezingen terug

Trump liet zich in het heetst van de verkiezingsstrijd nog eens fors uit over zijn tegenpartij. Twitter labelde de tweet als misleidend.

Heel de wereld kijkt vandaag naar de Verenigde Staten. Het is namelijk de lang verwachte verkiezingsdag en de climax van een zeer lange en felle verkiezingsstrijd. Al zal die tijdens het tellen van alle stemmen nog niet gaan liggen. Biden deelde vanochtend de eerste speldenprik uit door een toespraak te geven op het moment dat hij een eerste voorsprong nam op Trump.

Die toespraak kon Trump maar zeer matig waarderen. Rond 7:00 uur onze tijd tweette de president deze ochtend dat niet Biden, maar hij op kop staat en de Democraten de verkiezingen proberen te ‘stelen’ door stemmen toe te voegen na het sluiten van alle stembureaus. Een straffe uitspraak van Trump, maar eigenlijk ook weer niet. De president verzet zich al enkele weken tegen het stemsysteem via post, dat werd ingevoerd om burgers de mogelijkheid te bieden om vanuit thuis te stemmen. Volgens Trump zou dit systeem leiden tot fraude, een claim die hij in een toespraak vandaag ook al bevestigd heeft.

Trump schuwt zelden straffe uitspraken in zijn tweets.

Twitter vs misinformatie

Twitter vond die beschuldigingen toch net iets te ver gaan. Als je de tweet gaat opzoeken op het account van Trump, dan verbergt Twitter de tweet. Je kan de tweet nog wel lezen als je op ‘Bekijken’ klikt. Maar ook dan krijg je de melding te zien dat Twitter de inhoud van de tweet in twijfel trekt en dat deze mogelijk misleidende informatie over verkiezingen bevat.

De tweet van Trump was lang niet de enige vorm van misinformatie waar Twitter mee te kampen kreeg op de verkiezingsdag. Zo heeft het platform heel wat tweets moeten verwijderen die claimden dat er ook vandaag nog gestemd kan worden, wat niet het geval is. Gelukkig was Twitter wel voorbereid dat het misleidende tweets kon verwachten. Iedereen herinnert zich nog hoe de vorige verkiezingen werden gestuurd door fake news op sociale media. Dergelijke incidenten komen deze keer hopelijk niet alsnog boven water.

Ook YouTube heeft gisterenavond bekendgemaakt al verschillende video’s te hebben moeten verwijderen die foutieve informatie bevatten over de uitslag van de verkiezingen. Het videoplatform kon echter niet voorkomen dat die livestreams eerst duizenden kijkers bereikten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business