Nieuws

Trump slaat opnieuw 8 Chinese apps in de ban

Enkele Chinese fintechplatformen zoals AliPay en WeChat Pay zijn niet langer welkom in de Verenigde Staten.

Donald Trump mag dan wel aan zijn laatste weken als president toe zijn (ook al heeft hij zich daar zelf nog niet bij neergelegd), maar hij is nog niet van plan zijn handelsstrijd met China te staken. Vannacht ondertekende Trump een nieuw decreet dat 8 Chinese applicaties in de ban slaat. De bekendste is wellicht AliPay, een betaalplatform dat gekoppeld is aan Alibaba. De lijst wordt volgemaakt door andere betaalapps, zoals WeChat Pay en QQ Wallet, maar ook Tencent QQ, CamScanner, SHAREit, VMate en WPS Office.

De argumentatie om de apps te bannen klinkt ondertussen bekend in de oren: ze vormen een bedreiging voor de veiligheid van Amerikaanse burgers. Zij hebben namelijk toegang tot heel wat persoonlijke informatie van hun gebruikers, die via de apps rechtstreeks tot bij de Chinese overheid kan komen. Aangezien het 45 dagen duurt vooraleer een handelsban effectief van kracht kan gaan, zal Donald Trump het Witte Huis dus al verlaten hebben wanneer deze ingaat.

Zwarte lijst

In zijn laatste maanden heeft Trump zeker geen gas teruggenomen in zijn agressieve strijd tegen Chinese technologiebedrijven, integendeel. Op de zwarte lijst verschenen onlangs chipfabrikant SMIC, dronemaker DJI en uiteraard TikTok. Al verloopt het bannen van de populaire socialmedia-app niet zonder obstakels. Trump verplichtte ByteDance in augustus al om haar app te verkopen aan een Amerikaanse overnemer, maar die overname is nog steeds niet afgerond. Het Chinese bedrijf speelt het slim en slaat er telkens weer in om via de rechtbank een uitstel af te dwingen.

Akkefietje met Wall Street

Als het van Trump zou afhangen, dan komen er nog enkele telecombedrijven mee op de zwarte lijst. Daarover zit het Witte Huis in een conflict met de Wall Street-beurs in New York. Die besliste last minute om drie Chinese telecombedrijven China Mobile, China Telecom en China Unicom toch niet van de beurs te schrappen. Volgens Wall Street is het onvoldoende duidelijk of het decreet tegen bedrijven ook het verhandelen van de aandelen verbiedt. Een beslissing die de regering als een poging tot het ondermijnen van het decreet beschouwt.   

chinahandelsbantrumpzakelijk

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN