Nieuws

Grindr riskeert recordboete voor verhandelen gegevens

Grindr privacy boete
De bij de LGBT-community populaire datingapp Grindr hangt een recordboete van 11,7 miljoen dollar boven het hoofd.

De Noorse consumentenbond Forbrukerradet zegt dat het platform op een illegale manier gebruikersgegevens doorgeeft aan reclamebureaus. “Voorlopig moeten we concluderen dat de inbreuken zeer ernstig zijn”, liet de Noorse bond via Reuters weten. Die neemt op 15 februari een definitieve beslissing rond de zaak. In de tussentijd krijgt Grindr de mogelijkheid om op de claims te reageren. 

Onderzoek naar privacy 

De Noorse consumentenbond voert al langer onderzoek naar privacy bij socialemediaplatformen en hoe zij omgaan met privégegevens van hun gebruikers. Maar liefst tien populaire apps, waaronder ook Tinder, zou niet helemaal in orde zijn met de wetgeving. 

Bij Grindr en Tinder gaat het voornamelijk over de locatie van de gebruikers, hun IP-adres en persoonlijke interesses. In het geval van Grindr en Tinder gaat het om gevoelige privé-informatie zoals hun seksuele voorkeur.  

Toestemming vragen

Tot slot gaf het Noorse bureau mee dat de platformen het delen van die gegevens wel vermelden in hun gebruiksvoorwaarden, maar ook dan mogen de gegevens niet zomaar gedeeld worden. Er ontbreekt een nadrukkelijke vraag om toestemming om de praktijk legaal te maken. Bovendien kunnen gebruikers zelf niet kiezen om bepaalde gegevens niet te delen. 

Lees ook: Datingapp Grindr lekt HIV-data naar bedrijven

grindrprivacysociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals