Facebook haalt profielgegevens weg

Via een Telegram-bot verkoopt iemand gebruikersdata van meer dan 500 miljoen Facebookgebruikers. Het is niet duidelijk of de bot intussen offline is.

Uit nieuwe rapporten van Motherboard en onderzoeker Alon Gal, blijkt dat iemand toegang heeft tot een database vol telefoonnummers van Facebookgebruikers wereldwijd. Diezelfde persoon verkoopt de data nu via een Telegram-bot en vraagt 20 dollar per telefoonnummer.

In totaal zou het om telefoonnummers en gebruikers-ID’s van 533 miljoen Facebookgebruikers gaan. Die database komt voort uit een datalek dat Facebook in 2019 kon dichten, maar blijkbaar te laat. Uit de eerste screenshots blijkt dat er ook een enorme hoeveelheid Belgische telefoonnummers in de database zit.

Telegram-bot

Zoals vaak heb je heel wat technische kennis nodig om een bepaalde database ‘leesbaar’ maken. De persoon achter deze bot heeft echter goed nagedacht over een manier waarop hij/zij geld kan verdienen met de Facebookdatabase. Een Telegram-bot leek daarbij de beste oplossing.

Wie in de bot geraakt, heeft twee mogelijkheden: op basis van een gebruikers-ID kan de persoon een telefoonnummer opvragen, of op basis van een telefoonnummer kan iemand het ID opvragen. Je kan de informatie ook opkopen, maar dat kost je wel geld. De persoon achter de bot vraagt 20 dollar per telefoonnummer. Er is ook de mogelijkheid om data in bulk te kopen aan een voordelige prijs, dat blijkt uit het rapport van Motherboard.

Momenteel is het niet duidelijk of Telegram en Facebook op de hoogte zijn van het probleem. Die bot moet natuurlijk zo snel mogelijk offline gehaald worden. Ook al gaat het om een database uit 2019, de meeste mensen veranderen niet vaak tot weinig van gsmnummer. In België zou het gaan om meer dan 3 miljoen telefoonnummers die zo op straat verkocht worden.

Heb jij je telefoonnummer gekoppeld aan je Facebookaccount?