Joseph Deen jongste Fortnite professioneel gamer
Credit: Team 33

Een 8-jarige gamer uit Californië is de jongste Fortnite-speler ooit die een profcontract tekende. Team 33 betaalde 27.000 euro signeergeld.

Advertentie

Bovenop die contractbonus kreeg Joseph Deen een supersnelle pc-setup ter beschikking. “Het voelde fantastisch toen ik het contract aangeboden kreeg”, zegt de piepjonge pro-gamer aan de BBC. “Ik wilde al lang professioneel gamer worden, maar niemand nam me serieus. Totdat Team 33 langskwam”, vertelt hij. 

Gescout op 4 jaar 

Het Amerikaanse esports-team had de jonge Joseph al op 4-jarige leeftijd op de radar. “Een van onze scouts contacteerde ons en zei dat hij een jonge speler ontdekte die waanzinnig goed was”, zegt Tyler Gallagher, oprichter van Team 33 aan de Britse openbare omroep. “Ze gingen één-op-éénwedstrijdjes spelen en na een tijdje zei mijn scout: ‘als je deze jongen niet laat tekenen, zal een ander team je te snel af zijn!’”. 

Volgens de website esportsearnings.com zijn maar twee van de top 10-verdieners ouder dan 18. Het eerste wereldkampioenschap Fortnite werd in 2019 gewonnen door de 16-jarige Kyle ‘Bugha’ Giersdorf. Daar hield de tiener maar liefst 2,5 miljoen euro aan prijzengeld over. “Het is mijn droom om Bugha achterna te gaan. Ik kijk naar hem op omdat niemand hem serieus nam voor de wereldbeker. Ik had datzelfde gevoel voordat ik mijn profcontract tekende”, vertelt Joseph.  

Te jong voor de game? 

Eigenlijk is de 8-jarige Joseph ‘te jong’ voor Fortnite, een van de populairste shooters met honderden miljoenen spelers. De game met kleurrijke, cartoon-achtige graphics kreeg een PEGI-leeftijdsadvies van 12 jaar, wegens ‘mild geweld’. Zijn moeder zegt dat ze hem elke dag twee tot drie uur laat gamen en in het weekend mag hij langer achter z’n pc zitten. “Ik heb het spel bekeken en ik denk niet dat we iets fouts doen. Joseph is een evenwichtig kind en het milde geweld heeft geen effect op zijn gedrag.”  

Zijn moeder heeft de contractbonus op een spaarrekening gezet. Joseph mag nog niet deelnemen aan toernooien met prijzengeld. Daarvoor zal hij tot z’n 13de moeten wachten. De jonge professional blijkt ook een begenadigd pianospeler. “Dat heeft me ongetwijfeld veel geholpen om met een toetsenbord en muis overweg te kunnen. Van zodra ik begon te gamen, was ik er al erg goed in”, weet hij.  

De allerjongste pro-gamer is Joseph niet. Volgens het Guinness Book of Records is die eer weggelegd voor de Amerikaan Victor De Leon III, alias ‘Lil Poison’. Die tekende in 2005 al op 7-jarige leeftijd een profcontract. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here