Nieuws

Rusland klaagt sociale media aan wegens posts over protesten (update)

De Russische overheid vindt dat sociale media posts over protestacties moeten verwijderen, en wil hen beboeten omdat ze dat niet deden.

Update 10/03: Het Kremlin heeft al meteen drastisch ingegrepen tegen Twitter. De laadsnelheden van het socialmediaplatform zijn gevoelig vertraagd en de services zijn maar beperkt toegankelijk. Rusland verhoogt met deze maatregel de druk op Twitter om illegale content te verwijderen.


Origineel artikel 09/03: Het Russische nieuwsagentschap Interfax schrijft dat Rusland vijf socialmediabedrijven voor de juridische kar gaat spannen: Google, Facebook, Twitter, TikTok en Telegram. De overheid verwijt de platformen mee te hebben gedragen aan de verspreiding van posts over en oproepen tot protestacties. Volgens het Kremlin zouden sommige van die oproepen ook kinderen aansporen tot deelname aan protesten.

De Russische overheid heeft volgens het rapport van Interfax al zeker drie vorderingen geëist tegen Google, Facebook en Twitter elks. Voor elke overtreding vragen ze een boete van 4 miljoen roebel, wat omgerekend en afgerond 50.000 euro. Het is niet geweten hoeveel overtredingen TikTok en Telegram op hun conto geschreven krijgen. Op 2 april spreekt een Russische rechtbank van Moskou zich uit over de zaak.

Facebook en andere socialmediaplatformen laten het verspreiden van informatie over demonstraties toe, op voorwaarde dat er niet wordt opgeroepen tot gewelddadige acties. Facebook heeft in het verleden al organisatoren van evenementen bestraft omdat ze in strijd waren met de huisregels. Volgens Rusland riepen de betogers op sociale media uitdrukkelijk op om rel te schoppen, en lieten de platformen dat gewoon toe. Het is een publiek geheim dat Poetin geen grote fan is van sociale media. Hij gebruikt ze bewust niet. Telegram kreeg al eens een ban van twee jaar opgelegd omdat de applicatie veel gebruikt werd door de oppositie.  

Onrust na arrestatie Navalny

In Rusland is het al sinds eind januari erg onrustig. Aanhangers van Alexei Navalny, een advocaat die zijn afkeer van Poetin niet wegstopt, komen op straat om diens arrestatie en veroordeling aan te vechten. Zijn aanhang beweert dat de arrestatie van Navalny een zoveelste poging is van Poetin om de oppositie te mond te snoeren. Tijdens die protesten geraakten de betogers en de politie meermaals slaag, en zijn duizenden betogers opgepakt.

Navalny overleefde in augustus nog een gifaanval met het zenuwgas Novichok waarvan geweten is dat de Russische inlichtingendienst het als wapen ingezet heeft. Navalny beschuldigde de Russische president dan ook openlijk die aanval beraamd te hebben en noemden hem tijdens het proces “Poetin de onderbroekenvergiftiger”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business