malware macOS

Malware op macOS, het lijkt een ver-van-je-bed-show. Toch wordt macOS steeds populairder en dus ook voor kwaadwilligen.

Advertentie

Macsystemen hebben altijd een voordeel gehad als het op aantrekkelijkheid voor malware aankomt. Dat doet ons denken aan de legendarische advertentie van Apple waarin een pc doodvalt omdat hij vatbaar is voor meer dan 114.000 virussen. De Mac blijft fris recht en maakt zich sterk dat hij daar nooit last van heeft. Op dat moment klopte die stelling zeker, vandaag de dag ook, maar wel steeds minder. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de stijgende adoptiegraad van macOS in huishoudens. Apple verkocht namelijk vorig jaar een recordaantal Macsystemen. Dat maakt zijn besturingssysteem natuurlijk een stuk aantrekkelijker voor malware.

Craig Federighi, hoofd van de software-afdeling bij Apple, liet deze week in de rechtbank tijdens een getuigenis in de Epic-zaak vallen dat het bedrijf niet tevreden is met de stijgende hoeveelheid malware voor macOS. Federighi zei dat de malware voor Mac op een onacceptabel niveau zit. Ter vergelijking: vandaag de dag zijn er 130 verschillende types malware voor macOS. Voor Windows 10 gaat het over meer dan 100.000. Toch kan die malware meer kapot maken dan je denkt.

macOS malware

Volgens Federighi haalt Apple er iedere week stukjes malware uit. Dat doet het bedrijf op zichzelf of in samenwerking met derde partijen die de kwaadwillige software zelf opvissen. macOS heeft standaard ingebouwde systemen die de malware kunnen weghalen, maar tegen de tijd dat Apple dat heeft gedaan kunnen heel wat Macsystemen al geïnfecteerd zijn. In totaal zouden al 300.000 Macs geïnfecteerd zijn.

Doordat macOS-toestellen ieder jaar steeds beter verkopen wordt het platform natuurlijk interessanter voor kwaadwilligen. Apple erkent het probleem en beseft dat ze niet bij de pakken kunnen blijven zitten.

Antivirus

Wil dat nu zeggen dat je direct een antiviruspakket op je Mac moet installeren? Nee hoor. De ingebakken bescherming in macOS is meer dan voldoende. Maar het antwoord is breder dan dat. Het hangt er namelijk enorm van af hoe jij je Macsysteem gebruikt. Op basis daarvan kan je eventueel toch beslissen om een softwarepakket als Bitdefender te installeren.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here